Aquest any, sota l’eslògan “Salva vides, renta’t les mans”, l’OMS té com a objectiu mantenir un perfil global sobre la importància de la higiene de mans en la cura de la salut i unir les persones en suport a la millora de la higiene de les mans a tot el món.

Amb l’arribada del Dia Mundial de la Higiene de Mans, que se celebra cada 5 de maig, l’Institut Català de la Salut (ICS) Camp de Tarragona i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GiPSS) se sumen a aquesta iniciativa impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el lema “Salva vides, renta’t les mans”.

L’objectiu de la campanya és conscienciar sobre la importància fonamental de la higiene de mans com a mesura essencial per prevenir infeccions i millorar la salut pública.

Ambdues institucions impulsen diverses accions destinades tant als professionals de la salut com a la comunitat en general. L’Hospital Universitari Joan XXIII, els equips d’atenció primària i l’Hospital Francolí duran a terme demostracions pràctiques sobre el rentat de mans correcte i difondran informació mitjançant diferents canals i suports, com vídeos, cartells i tríptics.

Al llarg dels pròxims dies, els centres hospitalaris i els d’atenció primària oferiran informació rellevant sobre la higiene de mans i faran sessions formatives dirigides als professionals de la salut. A més, es duran a terme accions dirigides a la comunitat, com taules informatives i demostracions pràctiques amb la caixa de luminescència, que consisteix a col·locar les mans sota una llum ultraviolada, després d’una higiene prèvia amb un producte antisèptic que porta un agent fluorescent, que permet avaluar la qualitat de la tècnica i apreciar si el producte ha arribat a tota la superfície de la mà i ha quedat completament neta. També s’integraran activitats en el marc del programa Salut i escola, amb intervencions en algunes escoles i activitats educatives per als alumnes.

Amb aquesta iniciativa, l’ICS Camp de Tarragona i GiPSS mostren el seu compromís a promoure una cultura de seguretat i de prevenció d’infeccions i a sensibilitzar tant professionals com ciutadans sobre la importància vital de la higiene de mans en la cura de la salut. La conscienciació i l’acció conjunta són claus per combatre aquesta problemàtica i garantir una assistència sanitària segura i eficaç per a tota la comunitat.