La Unitat de Simulació Clínica de l’Hospital Universitari Joan XXIII, liderada pel Dr. Cristóbal Añez Simón, ha incorporat la tecnologia d’impressió 3D per transformar la formació dels professionals de la salut. Des de fa un any i mig, la unitat disposa d’una impressora 3D que permet crear models anatòmics d’alta precisió i dispositius de simulació per a entrenaments mèdics.
“L’ús de la impressora 3D ens ha permès desenvolupar models específics per a procediments clau com la cricotiroidotomia, el drenatge toràcic, la punció intraòssia i la punció lumbar”, explica el Dr. Añez. “Aquests models milloren la precisió i la seguretat durant l’entrenament, incrementant la confiança dels professionals i, en conseqüència, la seguretat dels pacients en situacions reals”.
A banda d’aquests procediments, la unitat ha dissenyat i imprès models de sondes d’ecografia per a simulació i un videolaringoscopi per a la pràctica de la intubació traqueal mitjançant videolaringoscòpia. “La capacitat d’imprimir models personalitzats ens permet adaptar-nos a les necessitats específiques del nostre equip i dels alumnes”, afegeix el Dr. Añez.
La incorporació d’aquesta tecnologia suposa un salt qualitatiu en la modernització de la formació mèdica a l’Hospital Universitari Joan XXIII. “Estem compromesos amb la innovació i l’excel·lència en la formació dels nostres professionals”, conclou el Dr. Añez. “La impressora 3D s’ha convertit en una eina fonamental per aconseguir aquests objectius”.
- Part d’un simulador per a practicar la punció lumbar
- Videolaringoscopi
- Part d’un simulador per fer broncoscòpies
- Sondes ecogràfiques per a simulació
- Peces per practicar la via intraosea per administrar fluids i fàrmacs
- Graella costal per a un simulador de drenatge pleural
- Graella costal per a un simulador de drenatge pleural