La Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII organitza el cicle de sessions “L’al·lèrgia a la població és un problema de tots”
Les conferències aniran dirigides a la ciutadania en general.
La primera jornada, “Al·lèrgia i escola”, tindrà lloc al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona el pròxim dijous 16 de gener.
______________________________________________________________________________________________________________________
El pròxim dijous 16 de gener, comença un cicle de conferències i tallers sobre diferents tipus d’al·lèrgies, que tindrà lloc al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (c/ Enric d’Ossó, 1), organitzat per la Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Les conferències es realitzaran en horari de 17.00 a 20.00 hores.
Les malalties al·lèrgiques són un problema de salut cada cop més freqüent considerades com una epidèmia del segle XXI. La transcendència no es limita al nombre, sinó també a la seva gravetat i rapidesa d’instauració, i les reaccions adverses poden tenir lloc en qualsevol àmbit, a casa, a l’escola, al restaurant o a la feina. Per aquest motiu, l’objectiu d’aquestes jornades és compartir la informació sobre diferents tipus d’al·lèrgies amb la població: mestres, restauradors, apicultors i persones interessades en el tema.
Sobre les diferents sessions
La primera conferència, “Al·lèrgia i escola”, obrirà aquest cicle de jornades. Hi ha molts factors que fan que l’entorn escolar sigui un dels ambients en els quals les múltiples manifestacions de la malaltia al·lèrgica poden tenir lloc. Habitualment la majoria dels nens i nenes escolaritzats fan ús del menjador escolar de forma rutinària, l’esport forma part de l’activitat docent i extraescolar diària dels infants i són habituals les excursions, viatges i estades fora de casa. Per tant, el coneixement de l’al·lèrgia a aliments i de l’asma en l’esport és molt important per a docents i per a la població, en general, per poder abordar diferents situacions, com una reacció al·lèrgica al menjador o una crisi de broncoespasme durant una activitat esportiva. El seu tractament correcte i precoç és clau per a un bon pronòstic de la malaltia.
El 13 de febrer tindrà lloc la segona jornada, “Al·lèrgia i restauració”. L’al·lèrgia a aliments ha tingut un impacte molt significatiu en els darrers anys en l’àmbit de la restauració. Són àmpliament coneguts els canvis en la normativa respecte a la identificació i manipulació dels al·lergògens alimentaris entorn l’activitat gastronòmica, així com l’increment de la prevalença de l’al·lèrgia a aliments, tant en infants com en adults, que fa que la possibilitat de presentar reaccions al·lèrgiques, inclús de gravetat com l’anafilaxi, en restaurants i altres espais gastronòmics, sigui cada vegada més elevada. És per tant molt important que els professionals de l’hoteleria coneguin els diferents tipus d’al·lèrgia alimentària, el processament dels aliments i productes alimentaris, i l’actuació bàsica enfront una reacció adversa.
La tercera jornada, “Al·lèrgia respiratòria, contaminació i canvi climàtic”, tindrà lloc el dia 12 de març. Les al·lèrgies es manifesten principalment en forma de malalties respiratòries, sobretot rinitis i també asma bronquial. És important conèixer quines són les principals causes i el seu maneig i tractament correctes. També saber si es relacionen amb la contaminació ambiental i quins controls es fan i com ens afectarà el canvi climàtic, del que tant es parla, a Tarragona.
Finalment, amb la jornada “L’al·lèrgia i els insectes”, el 30 d’abril, es tancarà aquest cicle de conferències. A Catalunya cada any es diagnostiquen un mínim de 100 casos nous amb reaccions al·lèrgiques per picades d’abelles o vespes, essent els apicultors, agricultors, jardiners i professionals de la construcció, els de major risc. Altres insectes com la mosca negra, el mosquit tigre i l’eruga del pi o processionària, afecten la població general, independentment de ser o no al·lèrgics. Es parlarà de tot plegat en aquesta jornada divulgativa.