L’equip de Salut Comunitària del CAP Sant Pere, va organitzar ahir dijous 29 de febrer, una taula rodona per commemorar el Dia Mundial de les Malalties Minoritàries.
A la taula rodona “Abans, durant i després del diagnòstic”, van participar: Pilar Graset Forasté, pedagoga, terapeuta i logopeda del CDIAP Baix Camp i Priorat; Isa Vilar Canals, directora del Col·legi Nostra Sra. del Mar; Entitats d’afectats amb malalties minoritàries; Gisela Mimbrero Garcia, adjunta a Direcció del CAP Sant Pere; Grup de Salut Comunitària del CAP Sant Pere; Yolanda Roure, coordinadora de l’àrea de formació i inserció de Fundació Onada; Maria Bru Virgili, directora del CAS de Tarragona.
La jornada anava adreçada a la població en general, pacients i familiars, amb l’objectiu de donar a conèixer les malalties rares i posicionar-les com una prioritat social i sanitària. Les malalties minoritàries són greus, poc freqüents i afecten 5 de cada 10.000 persones. N’hi ha més de 7.000, un 80% de les quals són d’origen genètic. Generalment, afecten diversos òrgans i repercuteixen en les capacitats físiques, les habilitats mentals i les qualitats sensorials i de comportament de les persones que les pateixen. Poden aparèixer des del naixement o la infantesa, però n’hi ha que no es manifesten fins a l’edat adulta.