El Curs ATLS (Advanced Trauma Life Support) ha iniciat avui, 22 de febrer, a l’Edifici I de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

La Dra. Judith Saludes, coordinadora del bloc quirúrgic, la Dra. Ione Montalvo, directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII, la Dra. Mònica Magret, sotsdirectora de serveis mèdics, i la Dra. Carme Boqué, cap del Servei d’Urgències, han inaugurat la desena edició del curs, que durarà fins al 24 de febrer.

Aquest curs, destinat a l’atenció inicial del pacient amb politraumatisme segons els protocols del Col·legi Americà de Cirurgians, va ser impartit per primera vegada el 1980 als Estats Units. En l’actualitat, s’ofereix en més de 30 països i emfatitza la importància de l’avaluació i el tractament del pacient amb politraumatisme durant les primeres hores després de l’accident.

A Espanya, l’organitza l’AEC (Asociación Española de Cirujanos), i es realitza en diverses seus arreu del país. A Catalunya, actualment hi ha quatre seus, incloent-hi l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. El curs és dirigit a professionals de diverses especialitats que atenen pacients amb politraumatisme a l’hospital i inclou sessions interactives, simulacions de casos, estacions de destresa, un examen teòric i un pràctic.

Advanced Trauma Life Support

El curs va ser creat el gener de 1980 als Estats Units pel Col·legi Americà de Cirurgians i ha crescut constantment des de llavors. Ha format més d’1,5 milions de participants en més de 75.000 cursos a tot el món. Avui dia, l’ATLS s’ha convertit en l’estàndard per a l’atenció del trauma a les sales d’urgències d’Amèrica i de més de 30 països.

El curs ATLS posa èmfasi en l’avaluació i el tractament immediats del trauma, abordant diferents etapes com l’avaluació inicial, la reanimació, l’estabilització i, si és necessari, el trasllat a un centre de trauma.

Aquest curs inclou un examen inicial i un altre final, conferències sobre els principals continguts, presentacions interactives de casos, debats, sessions pràctiques al laboratori i una avaluació final pràctica.