Aquesta formació aborda el sistema de gestió que es durà a terme en residències, ATDOM i en persones hospitalitzades a partir del pròxim mes.
El projecte DigiDiab, coordinat des d’Àustria, implementa i avalua el GlucoTab, amb la participació de l’IDIAPJGol i l’IISPV.
L’Hospital Universitari Joan XXIII ha acollit una formació sobre l’eina digital per a la gestió de la diabetis Glucotab, un sistema de suport a la presa de decisions sobre aquesta malaltia. L’eina s’iniciarà el pròxim mes en residències de gent gran i en l’atenció domiciliària a la regió de Reus i al Servei de Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII. La formació, coordinada des d’Àustria, s’ha celebrat aquest dilluns 17 de març a l’Àrea de Gestió del Coneixement del Parc Sanitari Joan XXIII.
El projecte anomenat DigiDiab coordinat per la Medical University of Graz i liderat per la Dra. Katharina Lichtenegger, compta amb la participació de dos grups de recerca del Camp de Tarragona. A l’atenció primària, el grup de Diabetis de l’IDIAPJGol, liderat pel Dr. Joan Josep Cabré Vila i el Dr. Carles Perpiñan Auguet, impulsa el projecte en residències i atenció domiciliària, amb el suport de la Unitat de Suport a la Recerca de Tarragona de l’IDIAPJGol, coordinada pel Dr. Francisco Martín Luján i la tècnica Sara Martínez Torres. A l’Hospital Joan XXIII, el grup de recerca GEMMAIR de l’IISPV, liderat per la Dra. Maria Teresa Auguet Quintillà, compta amb el suport de la Unitat de Projectes Internacionals de l’IISPV. L’objectiu del projecte DigiDiab és implementar i avaluar el sistema de gestió GlucoTab.
La sessió formativa, coordinada pels responsables de l’empresa Decide Clinical Software GmbH (propietaris de GlucoTab), ha servit per compartir experiències i resultats preliminars sobre la implementació del sistema GlucoTab. Aquest espai de treball ha reunit professionals sanitaris i investigadors per debatre sobre els reptes i oportunitats de la digitalització en la gestió de la diabetis en entorns assistencials. A més, ha permès posar en comú experiències, analitzar les necessitats dels diferents centres i explorar vies per millorar el sistema.
Tot i els avenços que s’han produït en els darrers anys, la qualitat de l’atenció a la diabetis és millorable. Un dels motius és la manca d’ajust de la teràpia amb insulina provocada pel desconeixement dels professionals o la por de patir hipoglucèmia. La utilització d’assistents digitals pot ajudar a ajustar la dosi adequada d’insulina entre els pacients. GlucoTab és un dispositiu mèdic certificat que permet millorar el control dels nivells de glucosa a la sang, assessorar els professionals mèdics i d’infermeria i promoure la gestió de la diabetis a partir de l’evidència científica.
Més sobre el projecte DigiDiab
DigiDiab és un projecte de més de dos milions d’euros finançat per la Unió Europea que vol ajudar els professionals de la salut a millorar el control de la glucosa a la sang, prevenir complicacions entre els pacients i reduir costos sanitaris. El projecte forma part del consorci EIT Health, format per més de 144 empreses, universitats i centres de recerca de 14 països europeus. És una de les iniciatives més ambicioses desenvolupades en l’àmbit de la salut amb finançament públic a Europa.
La iniciativa té com a objectiu desenvolupar i avaluar una solució adaptada a cada pacient que ajudi els professionals de la salut a millorar l’abordatge de la malaltia. Aquesta solució és una aplicació informàtica, anomenada GlucoTab, que es troba actualment en una fase de prova pilot als països que formen part del consorci DigiDiab: Suècia, Dinamarca, República Txeca, Àustria i Espanya.