L’Hospital Joan XXIII va ser pioner a Espanya en l’aplicació del mètode cangur a la Unitat Neonatal.
Aquest mètode millora els resultats de salut dels nadons prematurs i afavoreix el vincle afectiu amb els progenitors.
L’Hospital Joan XXIII va celebrar, divendres passat, trenta anys de la posada en marxa del mètode cangur al Servei de Pediatria, en un acte que va comptar amb la participació dels promotors del mètode al centre sanitari: els pediatres Adolfo Gómez Papi, Ricardo Closa, Teresa Baiges, i les infermeres de pediatria Mar Ravés i Maria José Martínez.
La cap de Secció de crítics pediàtrics, Dra. Mar Albujar, va presentar la jornada i a tots els ponents, i va afirmar que “el mètode cangur s’ha convertit en un pilar bàsic del desenvolupament de la família”.
Seguidament, l’ex cap de Servei de Pediatria, Dr. Ricardo Closa, va explicar com va començar el mètode cangur. En primer lloc, va fer un emotiu record a pediatres com Pepe Caballero, Martín Mesonero i Xavier Allué. Closa va explicar que als anys vuitanta les unitats neonatals separaven els prematurs dels recents nascuts i les famílies no podien entrar. A més, va explicar que “els ventiladors que utilitzaven per als prematurs provocaven danys en els seus pulmons i els nadons tornaven a l’Hospital recurrentment quan agafaven qualsevol refredat”. Després, als anys 90, quan van aconseguir millorar el dany que provocaven els respiradors “és quan van poder començar amb el mètode cangur”. L’any 1994 s’inaugura la Unitat Neonatal de l’Hospital Joan XXIII, “la millor de l’Estat” publicava la premsa.
Posteriorment, la infermera Ma José Martínez, va parlar de la “humanització de l’atenció, integrant als pares i millorant les cures”. Martínez va explicar que es va ampliar l’horari de visites a 12 hores i que “una hora al dia els pares podien entrar a la unitat acompanyats amb altres persones”. Respecte a les cures, es va millorar l’atenció amb la incorporació del mètode cangur i del massatge infantil “per enfortir el vincle del nadó amb les seves mares i pares”.
La infermera Mar Ravés, va explicar que van anar a Colòmbia, lloc on es va començar a aplicar el mètode cangur que “va ajudar a baixar les infeccions a Colombia, va pujar la taxa de supervivència i que hi hagués menys abandonaments d’infants”. Ravés va explicar que quan es va començar amb el mètode a l’Hospital Joan XXIII “el nadó estava monitorat abans, durant i després del mètode, i a més, vigilàvem totes les conductes dels nadons i dels progenitors”.
Després, el Dr. Gómez Papi va recordar la primera nena, Estefanía, i la seva mare, Maria, que van fer el mètode cangur a l’Hospital Joan XXIII l’any 1994. També, el primer nadó, el Joan, que “es va agafar ell sol al pit de la mare”. L’acte va ser molt emotiu i va comptar també amb famílies amb els seus fills petits.