La Fundació PortAventura reafirma el seu compromís amb la salut infantil amb aquest innovador dispositiu per a l’aprenentatge, en alta fidelitat, del personal sanitari en l’atenció a pacients pediàtrics en situacions crítiques.
En el marc col·laboratiu de la Fundació PortAventura i l’Hospital Universitari Joan XXIII, l’Hospital ha adquirit un nou dispositiu robòtic que permet l’entrenament continuat i la formació del personal mèdic i d’infermeria, en el maneig de pacients pediàtrics en situacions crítiques. Aquest aprenentatge amb el robot permet repetir l’actuació tantes vegades com sigui necessari, per garantir-ne la correcta execució.
L’Hospital Joan XXIII, junt amb la Fundació Hospital Joan XXIII, va crear la Unitat de Simulació Clínica l’any 2019, que té una important línia de treball en la formació del personal mèdic i d’infermeria, en habilitats tècniques (maneig clínic de pacients en situacions crítiques) i habilitats no tècniques en situacions de crisi (emergències).
La Unitat ja disposava d’un simulador d’alta fidelitat de pacient adult, que permet crear varietat de situacions clíniques de diversa complexitat per a l’entrenament dels professionals. Però es va fer evident la necessitat de poder simular el maneig i processos d’atenció al pacient crític pediàtric, i el simulador CAE Aria en complia tots els requisits.
La Fundació PortAventura, que es va mostrar sensible, un cop més, a la necessitat de l’Hospital, va tenir en compte la repercussió que té el maneig de pacients pediàtrics que es troben en situacions crítiques, tant per als pacients com per als professionals, i va facilitar d’adquisició del nou simulador.
El nou simulador pediàtric és un robot que representa una nena de set anys. Disposa d’un sistema informàtic programable i ofereix una àmplia gama d’escenaris formatius adaptats a la simptomatologia del pacient pediàtric, que reprodueixen diversos estats i patologies com l’afectació de les vies respiratòries, problemes neurològics per identificar anomalies i problemes cardíacs, entre d’altres. També permet el maneig de la perfusió i l’accés intravenós i intraossi per subministrar medicació, avaluar el funcionament del sistema digestiu i urinari o practicar la inserció de catèters i ènemes.
A més, el robot, que disposa de genitals intercanviables i accés al tub gàstric, pot simular estats com: rigidesa de coll, convulsions, resposta al tacte, parpelleig, elevació del tòrax, respiració, canvi de freqüència del pols i diversos sons cardíacs.
En aquest context, avui, 21 de novembre, el president de la Fundació PortAventura, Ramon Marsal, i el seu gerent, Sergi Padilla, han assistit a una demostració del simulador pediàtric a l’Hospital. Els han acompanyat el Dr. Rafael Gràcia, gerent territorial de l’ICS Camp de Tarragona, i el Dr. Llorenç Mairal, director de l’Hospital Joan XXIII. La demostració i les explicacions del funcionament del robot han estat a càrrec del Dr. Cristòbal Àñez, coordinador mèdic de docència i cap de la Unitat de Simulació Clínica de l’Hospital.
El president de la Fundació PortAventura ha expressat el seu suport a la col·laboració que la Fundació manté amb l’Hospital Joan XXIII des de fa anys. En la seva declaració, Ramon Marsal ha reafirmat el compromís de la Fundació amb la salut infantil i ha destacat el ‘convenciment de la vital importància de la formació continuada del personal sanitari i l’orgull que representa poder col·laborar amb la seva formació i preparació perquè puguin fer front a les situacions crítiques amb què es troben’. Per això, es mostra ‘altament satisfet amb la col·laboració de la Fundació en la implementació d’aquest nou simulador pediàtric d’última generació.’
Per la seva banda, el Dr. Rafael Gràcia ha manifestat ‘la satisfacció de comptar amb el suport i la confiança de la Fundació PortAventura i el profund agraïment per la seva generosa donació, que ha permès adquirir aquest simulador pediàtric amb què estem a l’avantguarda de la tecnologia en la formació assistencial. Això ens permetrà desenvolupar habilitats en el maneig de situacions crítiques i d’emergència en pacients pediàtrics’. A més, ha declarat que ‘aquesta donació, no només beneficia els nostres professionals, sinó que també té un impacte positiu directe en la seguretat i el benestar dels infants que necessiten assistència en moments crítics’.
Fundació PortAventura
La Fundació PortAventura té com a objectiu contribuir al benestar de la societat i a la millora de la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social, especialment nens i joves, amb els quals actua de manera directa o conjuntament amb les seves famílies, o indirectament mitjançant el suport a altres fundacions o institucions.
Fundació Privada Hospital Joan XXIII
La Fundació Privada Hospital Joan XXIII és una entitat sense afany de lucre, que té com a principals objectius promoure i desenvolupar activitats i projectes que complementin l’actuació assistencial i els serveis públics en l’àmbit de la salut al Camp de Tarragona.