Tot i la situació actual de pandèmia, no hem d’oblidar els senyals d’alarma de l’ICTUS i avisar el servei d’emergències el més aviat possible. “No baixem la guàrdia”.

L’Hospital Universitari Joan XXIII, el 2019, va avaluar 450 codis d’ICTUS, es van realitzar 97 tractaments trombolítics i es van derivar 70 pacients per a tractament endovascular urgent (la denominada trombectomia). Aquests dades converteixen l’Hospital Joan XXIII en el cinquè centre de referència de codi ICTUS i tractaments trombolítics a Catalunya, així com el primer en nombre de derivacions per a la trombectomia.

L’ICTUS isquèmic, que es produeix per l’oclusió d’un trombe en una part de la circulació cerebral, té tres tractaments possibles: la trombòlisi endovenosa, àmpliament difosa però amb una finestra de temps molt estreta de 4,5 h per a la seva aplicació, el que limita el seu ús; el tractament endovascular o trombectomia mecànica, que permet extreure el trombe mitjançant un catèter; i el maneig especialitzat en Unitats d’ICTUS.

Aquest any 2020, en línia amb els objectius del Pla Director de l’MVCC del Departament de Salut, el Servei de Neurologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona i la Regió Sanitària han impulsat el desenvolupament del tractament endovascular de l’ICTUS a la província de Tarragona. Aquest procediment d’alta complexitat ha permès millorar el pronòstic dels pacients afectats, reduint de manera notable tant la discapacitat com la mortalitat d’aquesta malaltia.

La creació d’aquest equip multidisciplinari implica professionals de radiologia intervencionista, infermeria especialitzada, anestèsia i neurologia, així com urgències de l’HJ23 i el SEM. Gràcies al treball en equip entre els hospitals de Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i l’Hospital de Bellvitge, la trombectomia mecànica ja és una realitat a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

Una cursa contrarellotge és vital per iniciar el tractament de l’ICTUS. La trombectomia mecànica, el tractament més revolucionari dels últims anys, altament efectiu per evitar seqüeles greus i permanents, s’ha d’iniciar el més aviat possible. Això implica que els hospitals on es realitza aquest tractament han d’estar distribuïts per tot el territori català, de manera equitativa, perquè els pacients puguin arribar el més aviat possible.

L’Ictus és una patologia greu que afecta tant a gent d’edat avançada com a gent jove. Representa la segona causa de mort i la primera de discapacitat en el nostre entorn. Actualment, es una malaltia tratable gràcies als avenços dels darrers anys en el maneig a les Unitats d’Ictus especialitzades i als tractaments de reperfusió urgents.

Per a poder arribar a temps als hospitals designats és fonamental el reconeixement dels símptomes de l’Ictus i avisar al servei d’emergències (SEM 112) per a poder activar el codi Ictus. Sospitarem un Ictus quan una persona de sobte no parla bé, se li desvia la boca i no pot moure adequadament el braç i/o la cama d’un costat. L’acrónim RAPID, ens permet recordar que si es desvia la boca al Riure, no podem Aixecar el braç o la cama, tenim problemes al Parlar, hem de pensar en un Ictus i tenim que avisar De pressa al 112.

Per combatre l’Ictus també és fonamental fer una adequada prevenció amb un control dels factors de risc vascular com són la hipertensió arterial, la diabetis i el colesterol i mantenir un estil de vida saludable. La dieta mediterrània junt amb una activitat física moderada, com un passeig de 30 minuts a 1 hora de duració ha demostrat que disminueix les probabilitats de patir un Ictus.

“No baixem la guardia” es el lema del Dia Mundial de l’Ictus pero s’ha de recordar cada dia de l’any.