El Codi d’atenció als pacients politraumàtics o traumàtics greus (Codi PPT) és un protocol d’actuació urgent que organitza i coordina la resposta del sistema sanitari davant de pacients amb traumatismes greus, i redueix el temps que transcorre des de l’accident fins a l’inici del tractament definitiu. 

El SEM va dur a terme 1.060 activacions del Codi PPT durant el 2023 al Camp de Tarragona, i a l’Hospital Universitari Joan XXIII se’n van atendre més de 420.

Més de 500 professionals, 140 dels quals de forma presencial, han seguit la Jornada d’Actualització del Pacient de Trauma Greu que s’ha dut a terme avui, dijous 12 de desembre, a l’Àrea de Gestió del Coneixement del Parc Sanitari Joan XXIII de Tarragona.

Organitzada per l’Hospital Joan XXIII i pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), la jornada ha donat veu a pacients que han patit politraumatismes i ha fet un repàs de l’activitat i dels circuits de derivació per trobar accions de millora en un procés d’evolució contínua. Les diferents ponències i taules de debat han posat èmfasi en la coordinació de tots els actors que intervenen en la implementació del Codi PPT, des del primer moment en què s’activa fins a l’atenció hospitalària, passant per l’atenció que rep la persona afectada al lloc de l’accident i durant el trasllat sanitari.

El Codi PPT, implementat el 2011 a Catalunya, és un protocol d’actuació entre els dispositius assistencials d’atenció hospitalària i prehospitalària. L’objectiu és facilitar la màxima accessibilitat i millorar la resolució per reduir dràsticament el temps de resposta dels serveis sanitaris des del moment en què es produeix la urgència fins a l’inici de les intervencions definitives al centre hospitalari.

Davant d’un pacient que ha patit un traumatisme, cal trucar al 112. D’aquesta manera, es posa en marxa el SEM, que ràpidament envia una unitat de suport vital bàsic avançat, per fer-ne una valoració i, si és necessari, activar més recursos d’acord amb cada situació. Un cop fet el diagnòstic, la Central de Coordinació Sanitària del SEM activa el Codi PPT i alerta l’hospital de destí. En aquest cas, quan el pacient arriba a l’hospital, l’equip mèdic ja ha rebut la informació que li ha permès organitzar els recursos propis.

L’algoritme de decisió per activar el Codi compta amb paràmetres de criteris fisiològics, anatòmics i mecanismes lesionals. La seva valoració, tant en pacients adults com pediàtrics, permet definir la prioritat i garantir la resposta assistencial emergent més adient.

La sotscap territorial del SEM al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Victòria Torres, afirma que “millorar els criteris de prioritat del Codi són claus per donar resposta al pacient politraumàtic, ja que permeten prioritzar en diferents nivells el pacient, fet que és vital en les patologies que depenen del temps”.

L’any 2023, el SEM va activar el Codi PPT a Catalunya en 10.713 ocasions, de les quals 1.060 van correspondre a la Regió Sanitària Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. Durant el 2023, l’Hospital Joan XXIII va rebre 422 pacients pels quals s’havia activat el Codi PPT.

L’especialista i representant de la comissió Pacient Trauma Greu, la Dra. Doina Soltoianu, i la coordinadora del bloc quirúrgic de l’Hospital Joan XXIII, la Dra. Judit Saludes, expliquen que la Jornada ha servit “per actualitzar tota la informació disponible del Codi PPT, repassar tots els circuits de resposta, proposar accions de millora i plans de futur que permetin liderar l’atenció al pacient amb traumatisme greu a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona”.