Sota el lema “Caminem junts per l’ictus”, l’esdeveniment tindrà un recorregut de 5 km adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

L’ictus és la primera causa d’invalidesa adquirida i les persones que el pateixen poden quedar greument incapacitades. Es calcula que una de cada sis persones patirà un ictus.

La Unitat de l’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII i l’Ajuntament de Tarragona organitzen una caminada popular, per al pròxim 16 de novembre, per conscienciar la societat de la importància de la prevenció i abordatge d’aquesta malaltia. Sota el lema “Caminem junts per l’ictus”, aquesta segona edició de la caminada tindrà un recorregut adaptat a persones amb mobilitat reduïda de 5 km. La inscripció és gratuïta, i es pot fer en aquest enllaç, però s’hi podrà col·laborar amb donacions, el mateix dia, per adquirir i renovar el material de rehabilitació dirigit als pacients en procés de recuperació.

La caminada, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Tarragona, compta amb la col·laboració del Port de Tarragona, el Col·legi de Metges de Tarragona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona, Rapejun SL, la Fundació de l’Hospital Joan XXIII, el SEM, l’Hotel Mònica de Cambrils —que sortejarà una nit d’hotel per a dues persones entre els participants— i arròs Montsià. També se sortejarà una passejada en moto d’aigua a Salou gentilesa de JET SKI Salou.

L’acte s’iniciarà a les 11 del matí, davant del Pòsit del Serrallo i comptarà amb la participació dels Xiquets del Serrallo, els Gegants del Port i la Colla Gegantera del Serrallo, que oferiran una actuació en el decurs de l’acte.

L’ictus és la primera causa d’invalidesa adquirida i les persones que el pateixen poden quedar greument incapacitades. Ictus vol dir “sobtat”, passa molt ràpidament, i es deu a una interrupció del flux sanguini a una part del cervell. En funció del lloc del cervell on aquesta circulació queda afectada, la persona tindrà uns dèficits o uns altres. Per exemple, paràlisi de mig cos, de la boca, alteració en el llenguatge, pèrdua de visió, etc.

Prevenció

Per prevenir un ictus i la discapacitat que aquest pot provocar, cal tenir uns hàbits de vida saludables: no consumir tabac ni altres tòxics com l’alcohol, seguir una alimentació saludable i fer exercici físic per evitar l’obesitat i el sobrepès. A més, les persones que tenen factors de risc vascular com la hipertensió, la diabetis i l’elevació dels nivells de colesterol, entre d’altres, els han de tenir controlats.

La detecció precoç també és transcendental per a l’evolució de l’ictus i les seves conseqüències. Els neuròlegs diuen “temps és cervell”. S’ha d’actuar de forma immediata i activar el servei d’emergències perquè el pacient pugui arribar al més aviat possible a l’hospital.

L’Hospital Joan XXIII actua com a centre de referència per al tractament de l’ictus al Camp de Tarragona. Disposa de la Unitat d’Ictus per atendre aquests pacients, amb tècniques avançades de radiologia, mitjançant un servei de neurointervencionisme, que dona resposta als ictus que necessiten trombectomia mecànica, un tractament d’alta complexitat molt eficaç per a ictus greus. L’Hospital Joan XXIII aplica tractaments urgents per ictus greus per disminuir les possibles seqüeles posteriors. Per aplicar-los és vital identificar la sospita d’ictus i activar el Codi ictus a través del 112.

L’any 2023, l’Hospital Joan XXIII, que va atendre 618 pacients derivats amb sospita d’ictus, va ser el centre amb més volum de pacients fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. L’Hospital també està implicat en la recerca de noves teràpies i procediments per millorar el tractament, la prevenció i la recurrència de l’ictus a través de diversos assajos clínics, que permeten estar al capdavant de la innovació i oferir els millors tractaments possibles als pacients.