Aquest fet és possible gràcies a la coordinació entre especialistes de la Direcció Clínica i de Medicina Nuclear de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge i el Servei de Cirurgia Toràcica de l’Hospital Joan XXIII.

La sonda gammadetectora i la cirurgia robòtica, alhora, permeten millorar la localització de la lesió pulmonar i resecar la lesió amb més precisió i seguretat, amb la qual cosa, en moltes ocasions, es redueix la quantitat necessària de pulmó resecat per tractar el pacient.

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona ha fet un salt important en el camp de la cirurgia de precisió amb la incorporació d’una sonda gammadetectora intraoperatòria d’última generació (drop-in). Aquesta innovadora tecnologia, que s’ha fet per primera vegada en un hospital de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, permet dur a terme cirurgia radioguiada assistida pel sistema robòtic Da Vinci, una tècnica que suposa un gran avenç en la precisió i la seguretat dels procediments quirúrgics.

La intervenció consisteix a injectar una substància radioactiva amb el suport d’una tomografia per poder marcar un nòdul pulmonar mil·limètric. Després, durant la cirurgia, amb la sonda guiada pel robot Da Vinci, s’arriba al nòdul i es reseca la lesió amb una gran precisió.

Avantatges de la tecnologia

  1. Major precisió: aquesta sonda permet localitzar amb exactitud el nòdul pulmonar, inclús en els casos més complexos, i millorar la capacitat d’intervenció en lesions molt petites, fins i tot aquelles que són difícils de localitzar amb tècniques tradicionals.
  2. Cirurgia menys invasiva: l’ús del robot Da Vinci redueix la invasió quirúrgica, ja que la intervenció es fa amb petites incisions.
  3. Millors resultats clínics: la combinació de la cirurgia robòtica amb la guia de radioactivitat, en temps real, proporciona una major exactitud en la resecció de la lesió, fet que incrementa les possibilitats d’èxit de l’operació i redueix el risc de complicacions.
  4. Optimització del temps: la tecnologia facilita el procediment i permet que els equips quirúrgics localitzin i tractin les lesions més ràpidament.
  5. Recuperació més ràpida: el caràcter menys invasiu de la cirurgia robòtica ajuda els pacients a recuperar-se amb més rapidesa, amb menys dolor i un temps d’hospitalització més curt.

Tot i els grans avenços tecnològics, és important destacar que l’èxit d’aquests procediments també depèn de la coordinació i l’expertesa dels equips multidisciplinaris. A l’Hospital Universitari Joan XXIII, cirurgians toràcics, radiòlegs, metges de medicina nuclear i d’anatomia patològica treballen de manera col·laborativa per garantir la màxima seguretat i eficàcia dels tractaments. Aquesta integració d’especialistes és clau per aconseguir els millors resultats possibles per a les persones ateses.

Amb aquesta innovació, l’Hospital Joan XXIII referma el seu compromís amb l’excel·lència mèdica i ofereix les tècniques més avançades i precises en el tractament de lesions pulmonars.