La rehabilitació vestibular “consisteix a fer exercicis per millorar la tolerància als moviments que produeixen els símptomes; és com un entrenament”.

L’equip de rehabilitació vestibular de l’Hospital Joan XXIII és l’únic que hi ha a la província, gràcies a la col·laboració amb el Pius Hospital de Valls.

Amb un aparell de realitat virtual “s’explora l’equilibri dels pacients”.

Els trastorns del vestíbul de l’orella provoquen símptomes com mareig, desequilibri o vertigen, i poden arribar a ser invalidants. Són un motiu de consulta freqüent i s’acostuma a derivar els pacients que els pateixen al Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII. Quan aquests símptomes es cronifiquen, la rehabilitació té un paper rellevant. Per aquest motiu, l’Hospital Joan XXIII ha incorporat la consulta de rehabilitació vestibular, des del mes de juny de 2023, per a pacients amb vertigen o problemes d’equilibri, causats per diferents motius, que afecten el laberint posterior de l’orella interna, amb la col·laboració del Pius Hospital de Valls.

L’especialista del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de l’Hospital Joan XXIII i del Pius Hospital de Valls, Gerardo Pineda, explica que “a la consulta de rehabilitació vestibular es realitza una valoració individualitzada de cadascun dels pacients per crear una pauta d’exercicis, personalitzats, i millorar la tolerància als moviments que produeixen els símptomes, és com un entrenament”. Aquests exercicis es fan progressivament, segons la tolerància del pacient. Alguns pacients “milloren en un mes i mig i altres poden estar un any fent rehabilitació”, afirma. A més, “són pacients que tenen tendència a deprimir-se, per tant, la millora que s’aconsegueix amb la rehabilitació té una repercussió funcional, social i emocional”, assegura. El doctor Pineda explica que “mitjançant un aparell de realitat virtual, que s’utilitza tant per al diagnòstic com per al tractament, es fa una prova, la posturografia, per explorar l’equilibri dels pacients”. Aquest aparell és l’únic que hi ha a la sanitat pública de la província de Tarragona. La rehabilitació vestibular s’afegeix als tractaments farmacològics i als quirúrgics.

L’equip de rehabilitació vestibular de l’Hospital Joan XXIII, que també compte amb especialistes d’otorrinolaringologia, és l’únic que hi ha a la província. Gerardo Pineda, explica que “hi ha evidència científica que afirma que aquest tractament millora l’evolució dels pacients”. La metgessa adjunta del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Joan XXIII, Ester Domènech, afirma que “és molt important el treball conjunt dels especialistes en otorrinolaringologia i en rehabilitació”. La doctora Domènech afirma que “el trastorn vestibular és una patologia molt freqüent”, de fet, “el 61 % dels pacients que cauen tenen trastorn vestibular”, segons un article del Clinical Rehabilitation de l’any 2023. Gerardo Pineda afegeix que “es tracta d’una patologia infravalorada i infradiagnosticada”.

Actualment, la consulta especialitzada en rehabilitació vestibular visita uns 30 pacients al mes, “només primeres visites, sense comptar les consultes de seguiment”, asseguren els metges. Funciona des del mes de juny de 2023, amb el rehabilitador Gerardo Pineda al capdavant, i amb les otorrinolaringòlogues de l’Hospital Joan XXIII Esther Domènech, Leticia Carballo i Carla Méler, però l’objectiu és constituir una unitat específica amb la incorporació d’altres especialistes que poden ser rellevants en el maneig d’aquestes patologies.