L’èxit de les trombectomies mecàniques a l’Hospital Joan XXIII és fruit de la coordinació amb l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’agilitat d’un equip multidisciplinari que abasta diverses especialitats mèdiques.

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, com a centre primari d’ictus (CPI) de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, ha assolit una fita destacada en el tractament de l’ictus. Aquest 23 d’agost de 2023, es va realitzar amb èxit el procediment número 100 de trombectomia mecànica endovascular a les instal·lacions de l’Hospital Universitari Joan XXIII.

Des de l’any 2006, l’Hospital Universitari Joan XXIII ha estat actuant com a centre primari d’ictus i proporcionant tractament amb trombòlisi endovenosa als pacients afectats per aquesta greu afecció. A partir de l’any 2020, l’hospital ha estès els seus serveis per incloure teràpia endovascular per als pacients amb ictus isquèmic amb oclusió de grans vasos, eliminant la necessitat de desplaçar-se a centres terciaris a Barcelona o la seva àrea metropolitana.

L’Hospital Joan XXIII és el centre de referència per al Codi Ictus a la regió sanitària del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, atenent un nombre significatiu de casos d’ictus i fent un total de 100 trombectomies mecàniques, un procediment d’alta tecnologia que ha demostrat millorar de manera substancial el pronòstic dels pacients que pateixen aquest esdeveniment.

El procediment de trombectomia mecànica és realitzat per un equip multidisciplinari que inclou professionals dels serveis de Neurologia, Anestesiologia i Reanimació, així com l’Institut de Diagnosi per la Imatge de l’Hospital Joan XXIII i els experts dels Serveis de Radiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

El Codi Ictus, un protocol d’actuació urgent, és crucial en aquest procés, ja que implica l’activació ràpida d’una xarxa de dispositius assistencials per proporcionar una atenció immediata i adequada als pacients amb sospita d’ictus. La detecció precoç dels signes i símptomes de l’ictus és fonamental, i l’alerta al sistema d’emergències (SEM) posa en marxa un circuit que s’inicia fins i tot abans de l’arribada del pacient a urgències.

La trombectomia mecànica (TM) ha estat una revolució en el tractament dels pacients amb ictus isquèmic greu causat per oclusió de grans vasos. Múltiples estudis han demostrat una millora significativa en el pronòstic funcional dels pacients que han rebut aquest procediment.

Els bons resultats d’aquest tractament són fruit de la coordinació i l’agilitat tant en l’àmbit intrahospitalari com extrahospitalari, incloent-hi personal de les àrees d’urgències, radiologia, neurointervencionisme, neurologia i anestesiologia. Aquest èxit és un exemple del compromís de l’Hospital Joan XXIII en millorar la qualitat de vida dels pacients que pateixen un Ictus al nostre territori.