En el marc del programa de Millora de la detecció i abordatge de la violència masclista dels serveis de salut, l’Hospital Universitari Joan XXIII acull una formació per a professionals de la salut que consisteix en una activitat teatralitzada sobre “La millora de la detecció i abordatge de la violència”. Es tracta de quatre peces interactives breus, basades en fets reals, que posteriorment donaran pas a un debat.
La formació s’ha iniciat amb la benvinguda de la directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII, Dra. Ione Montalvo. Seguidament, la referent de gènere de l’ICS Camp de Tarragona, Sonia Mulero, i la referent de violència de gènere, Gemma Rubio, han donat pas a les quatre teatralitzacions sobre “Detecció de violència masclista en una dona adolescent”, “Detecció de violència masclista en la consulta”, “Avaluació del risc de violència masclista contra la dona” i “Detecció de violència masclista en el moment del triatge a urgències”. L’activitat pretén, per una banda, conscienciar el professional que la violència masclista és actualment un problema de salut pública i que ell/ella, com a agent en el procés, és una peça primordial en la detecció i l’abordatge de casos, disposant de l’oportunitat que es genera en el moment de la relació assistencial amb la dona que pateix violència masclista.
Per altra banda, es vol posar de manifest la necessitat de professionalitzar-se per fer millor aquesta tasca. Aquesta formació permet millorar les habilitats comunicatives amb la dona que pateix violència masclista (interpretació de llenguatge verbal i no verbal, abordatge de converses, empatia, confiança, etc.). També aprendre l’ús de l’eina RVD que ajuda a valorar el nivell de risc de violència masclista que està patint la dona, adquirir tècniques de millora del cribratge i entendre que és clau el treball en equip per part dels professionals assistencials en els casos de violència masclista.