Amb el lema “Segons que salven vides: renta’t les mans”, l’Hospital Joan XXIII, l’Atenció Primària i el Sociosanitari Francolí han promogut diferents activitats i han difós informació per als professionals i per a la ciutadania.
Un any més, el 5 de maig se celebra el Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’objectiu de la celebració és conscienciar i implicar a professionals, gestors i polítics en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAS) mitjançant una mesura, tan senzilla com eficaç, com és la higiene de les mans. És important la implicació de tots per fomentar les pràctiques òptimes d’higiene de mans, estimulant també la participació i el compromís dels pacients.
Aquest any, amb l’eslògan “Segons que salven vides: renta’t les mans”, l’OMS fa una crida als professionals i centres sanitaris per aconseguir una actuació eficaç en higiene de mans en el punt d’atenció assistencial, un espai que reuneix tres elements: el pacient, el treballador sanitari i l’atenció o tractament que implica el contacte amb el pacient o el seu entorn. Des de la Gerència Territorial ICS Camp de Tarragona-GiPSS, ens sumem a la celebració, impulsant activitats en els diferents àmbits: atenció primària, hospital i sociosanitari:
Atenció primària: l’Equip d’Atenció Primària de Sant Pere i Sant Pau ha realitzat un taller teòric i pràctic a la llar de jubilats del barri dirigit a la població. L’objectiu del taller és que la gent que assisteixi augmenti els seus coneixements sobre el tema i conscienciar sobre la importància del rentat de mans. Al taller s’entregaran tríptics informatius i una infermera mostrarà les passes a seguir en el rentat de mans. També al CUAP de Reus han elaborat un tríptic informatiu per impulsar el rentat de mans, tant a la ciutadania com als propis professionals del centre.
Hospital Joan XXIII: difusió de material gràfic i informatiu propi i del Departament de Salut. A més, les infermeres de Medicina Preventiva i Grup Control de la Infecció han organitzat, amb les diferents unitats i serveis d’hospitalització, tallers de tècnica correcta d’higiene de mans i comprovació amb luminescència, tant entre professionals com usuaris, que estan tenint un alt grau de participació.
Sociosanitari Francolí: les animadores socioculturals del centre han impulsat nombroses accions relacionades amb el Dia Mundial de la Higiene de Mans amb la participació activa dels pacients ingressats, com un puzle amb il·lustracions de com fer una correcta higiene de mans i diversos tallers de com rentar-se les mans.
Enllaços d’interès,
Departament de Salut. Seguretat dels Pacients
Material sobre el Dia Mundial de la Higiene de Mans i l’enllaç al curs online que organitza el Departament.
Accés a la informació de la OMS sobre la campanya
Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar Social. Seguridad del Paciente
Des de l’ICS Camp de Tarragona es vol recordar que les mans són el principal vector de transmissió de virus, bactèries, etc. Milers de persones moren diàriament a tot el món per infeccions contretes mentre reben atenció sanitària. La higiene de mans és la mesura més important per evitar aquesta transmissió.
La OMS recomana una durada de rentat de mans d’entre 40 i 60 segons. El rentat de mans és convenient realitzar-lo:
- Abans i després d’atendre a algú que està malalt.
- Abans, durant i després de preparar aliments.
- Abans de menjar.
- Abans i després de tractar ferides.
- Després d’anar al servei.
- Després de mocar-se el nas, tossir o esternudar.
- Després de tocar animals.
- Després d’utilitzar transport públic.
- Després de tocar brossa.
- Si les mans estan visiblement brutes.