La mort: parlem-ne, és el tema que van abordar ahir, dimecres 23 de maig, professionals de l’ICS Camp de Tarragona i de GiPSS, a les “Tertúlies saludables”, el nou espai de comunicació amb la ciutadania de Tarragona que es du a terme al cafè La Cantonada. Professionals acostumats a treballar amb pacients crítics, metges especialistes, infermeres, treballadors socials i psicòlegs de les unitats de cures intensives, de cures pal·liatives o del Sociosanitari Francolí, van explicar que “rebre una adequada atenció professional i humana al final de la vida és un dret bàsic fonamental”, i que “parlar de la mort és adequat i també hauria de ser una obligació”, van reflexionar els participants. “Totes les persones, nens, adults i grans, han de viure la mort d’una manera més natural per què a tothom li arribarà”, van afegir els tertulians.
Tot i que parlar del final de la vida continua provocant rebuig en la majoria de la societat, la cultura i la sociologia de la mort han canviat profundament en les darreres dècades i en conseqüència també el seu abordatge terapèutic. Independentment de la cultura que es tracti, morir sense patir, acompanyats dels essers estimats, és una aspiració universal. Però la mort, avui en dia, ha abandonat la llar i s’ha traslladat als serveis d’urgències, a les unitats de cures intensives o amb pacients crítics dels hospitals.
Rebre una adequada atenció professional i humana al final de la vida és un dret bàsic fonamental, per això en aquesta nova cita, us convidem a compartir una estona de conversa al voltant del tema amb un nodrit grup de professionals, i es que el control del símptomes i en particular del dolor no és l’únic objectiu de les cures pal·liatives, si no que des de l’àmbit assistencial es fa un abordatge multidisciplinar, mèdic, però sense ignorar al llarg del procés les necessitats i emocions que provoca aquest moment transcendental de la vida, tant de les persones malaltes com de les seves famílies.
De l’Hospital Sociosanitari Francolí van participar: Montse Guardia, metgessa especialista de la unitat de cures pal·liatives, la treballadora social, Teresa Flores, i Imma Lillo, psicòloga EAPS(Equip d’Atenció Psicosocial) de la Fundació Vilaniu. De l’Hospital Universitari Joan XXIII van parlar: Angel Pobo, metge especialista de la unitat de cures intensives, Carme Berbis, infermera de l’Hospital Joan XXIII i José Antonio Porras, metge especialista de medicina interna.
El cicle de Tertúlies Saludables es va iniciar el passat mes d’abril amb la voluntat d’interactuar periòdicament amb la ciutadania en un format obert i participatiu que aborda temes d’interès públic relacionats amb la salut.