El programa dóna suport a la presa de decisions clíniques dels professionals d’infermeria en la seva pràctica assistencial diària, minimitzant la variabilitat.
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha començat el desplegament als centres d’atenció primària del Camp de Tarragona del programa ARES-AP, un projecte que dóna suport a la presa de decisions clíniques dels professionals d’infermeria en la seva pràctica assistencial diària. Els objectius d’aquest programa d’harmonització dels estàndards de prestació de cures són garantir una pràctica assistencial amb evidència i rigor científic, facilitar l’actualització contínua i la participació dels professionals, minimitzar la variabilitat de la pràctica infermera i garantir l’equitat i seguretat dels pacients, entre d’altres. Aquest projecte ARES-AP suposa la incorporació dels diagnòstics i els plans de cures estandarditzats, emprant una terminologia determinada (interface ATIC) que estarà a disposició de tots els equips d’atenció primària que treballin amb ella.
Durant més d’un any, un equip d’infermeres i infermers clínics de tots els àmbits territorials de l’ICS i d’altres entitats proveïdores ha elaborat i harmonitzat els primers 97 plans de cures estàndards amb els motius més freqüents que s’atenen als centres d’atenció primària, especialment centrats en: malalties cròniques en adults (diabetis, hipertensió, malaltia obstructiva crònica, insuficiència cardíaca, etc.), problemes aguts (diarrees, ferides, dolor lumbar, infeccions d’orina, etc.), i motius d’atenció pediàtrica (asma, dermatitis atòpica, dificultats en la lactància, sobrepès, etc.).
El projecte ARES-AP al Camp de Tarragona, liderat per la infermera clínica territorial, Núria Martín, va començar el passat mes de juny. La prova pilot es va realitzar als Equips d’Atenció Primària (EAP) de Sant Salvador i Falset. Durant el proper any 2020 i part del 2021 es realitzarà el desplegament a la resta d’EAP del Camp de Tarragona.