L’ICS Camp de Tarragona ha organitzat durant tota la setmana una sèrie d’activitats en diferents Centres d’Atenció Primària del territori per celebrar la setmana mundial sense fum. Avui dijous, 31 de maig, Cristina Rey, infermera i doctora sobre el tabaquisme en adolescents, de l’ICS Camp de Tarragona, i membre de la Comissió de Tabaquisme de Salut Pública, ha participat a Tarragona Ràdio. L’Hospital Universitari Joan XXIII té l’acreditació de “Hospital sense fum” des de fa anys. El grup de treball del Joan XXIII ha revisat els seus projectes i posarà en marxa noves accions.

Específicament per aquesta setmana mundial sense fum, l’Equip d’Atenció Primària Penitenciari (EAPP) de Tarragona ha distribuït i penjat cartells, díptics i altres materials per tots els mòduls de la presó per informar als presos interins. També s’ha fet exhibició de xapes als uniformes, en llocs visibles, oferint explícitament ajuda per deixar de fumar. S’ha sol·licitat a la direcció del centre penitenciari poder projectar la pel·lícula “El dilema” que tracta sobre la manipulació del tabac, amb substàncies afegides, per crear addicció.

L’Equip d’Atenció Primària (EAP) Horts de Miró ha posat una taula informativa amb una bústia on les persones interessades en deixar de fumar deixen les seves dades. Després, els professionals de l’equip es posen en contacte amb aquestes persones per iniciar la “cessació tabàquica”.

L’EAP Llibertat ha preparat dues taules informatives, una al consultori de Castellvell del Camp i l’altra al mateix CAP Llibertat. Avui dijous, 31 de maig, s’han fet cooximetries a la ciutadania i s’ha informat en les taules informatives sobre com accedir a la consulta del tabac per deixar de fumar. A més, el blog del CAP Llibertat ha publicat un post fent difusió de la Setmana Sense Fum.

L’Equip d’Atenció Primària Jaume I ha realitzat enquestes entre la població per conèixer el consum i l’opinió de la ciutadania en temes d’actualitat sobre tabaquisme. També van assistir a un simposi sobre tabaquisme realitzat al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. A més, s’han penjat pòsters al CAP Jaume I amb el lema “viu A SAC sense tabac” i s’han posat vídeos informatius  relacionats amb tabaquisme a la pantalla del centre sanitari. També s’ha fet difusió a les xarxes socials, i avui dijous, 31 de maig, l’EAP Jaume I ha posat una taula informativa i de sensibilització pels usuaris amb diferents activitats: carboximetries, informació, aliments saludables, test de dependència, càlcul del cost del tabac, beneficis de deixar de fumar, etc.

L’EAP Reus 2 del CAP Sant Pere de Reus ha realitzat una sessió a l’equip de professionals, ha penjat pòsters, ha posat taules informatives, ha fet carboximetries i ha fet un concurs de lemes i/o comentaris relacionats amb el tabaquisme.

  

Dues infermeres de l’EAP de Torreforta, Marisa Barrera i Marta Belencoso, van anar, el passat dilluns 21 de maig, a Tarragona ràdio al seu espai “Tarragona Saludable”, per explicar el funcionament de la consulta de deshabituació del tabac que realitzen les infermeres i les activitats promogudes durant aquesta setmana sense fum: taules informatives, material per ajudar a deixar de fumar a l’entrada del centre i carboximetries a la ciutadania, amb la col·laboració de dues infermeres de l’equip, Julia Ledo i Marisa Barrera.

Les activitats realitzades pel l’ASSIR estan emmarcades en els grups d’educació maternal. S’han fet activitats grupals de reflexió, exposició dels efectes del tabac en les gestants i els fetus, i també sobre l’exposició de les embarassades al fum dels fumadors. A més, l’ASSIR de Tarragona té una consulta específica, els divendres al matí, liderada per una llevadora formada en atenció a l’embaràs sense fum, per donar recolzament, seguiment i tractament, en alguns casos,  amb pegats de nicotina a les mares gestants que tenen una baixa, mitjana i alta dependència amb el hàbit tabàquic.

L’EAP de Sant Pere i Sant Pau va assistir al 4t “Simposi d’Actualitzacions en tabaquisme” al Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona. També ha fet difusió a les xarxes socials amb el lema “Viu a sac, sense tabac”, ha col·locat cartells al centre, ha posat taules informatives a l’IES Sant Pere i Sant Pau i a l’escola de primària CEIP de Sant Pere i Sant Pau i al mateix CAP. A més, l’equip ha fet carboximetries, tests de dependència, vídeos relacionats amb el tabaquisme al televisor de l’entrada, enquestes als ciutadans i al professionals de l’equip.

A l’EAP de Falset s’ha fet difusió per correu electrònic a tots els professionals de l’equip, s’ha distribuït material informatiu per tots els consultoris locals de priorat, s’han posat pòsters i tríptics al CAP de Falset. També s’ha realitzat enquestes a la ciutadania, s’ha fet difusió al Consell Comarcal, als ajuntaments dels pobles, a la Biblioteca Salvador Estrem i Fà, a l’Institut Priorat, per les xarxes socials, s’han fet punts de llibre, participació a Ràdio Falset en el programa “Fem Salut”. http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html