El Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha desenvolupat un dispositiu pioner per fer un seguiment més acurat de pacients amb diabetis ingressats i reduir-ne els riscs derivats.

Aquest projecte ha resultat en la creació d’un software innovador que permetrà ajustar les dosis d’insulina de forma més precisa segons els nivells de glucosa en sang dels pacients amb diabetis, tant en hospitals com en altres centres sanitaris. Es coneix que en pacients amb diabetis ingressats per qualsevol malaltia, la possibilitat de complicacions disminueix si tenen els nivells de glucosa controlats.

Context de la Diabetis

La diabetis és una malaltia metabòlica complexa i crònica que es caracteritza per uns nivells elevats de glucosa en sang. Sovint va acompanyada d’altres problemes de salut com ara hipertensió, obesitat, afeccions cardiovasculars o malaltia renal crònica. El tractament i gestió de la diabetis requereixen ajustos individuals i regulars en la teràpia, sota la vigilància dels professionals sanitaris.

Innovació en el Seguiment

L’algoritme desenvolupat amb l’ajuda de la intel·ligència artificial permetrà fer un seguiment més acurat dels nivells de glucosa en sang dels pacients ingressats i ajustar les dosis d’insulina en funció de l’evolució del pacient. Això ajudarà a prevenir complicacions com la hiperglucèmia i la hipoglucèmia, contribuint a la reducció de la mortalitat.

Col·laboració Internacional

Aquest projecte de recerca ha estat possible gràcies a la col·laboració amb diferents socis europeus. La Medical University of Graz (Àustria) lidera el projecte, amb la participació de l’EIT Health i socis a Espanya (IISPV, IDIAP Jordi Gol, Institut Català de la Salut), Suècia (Stockholm Danderyd University Hospital), Dinamarca (Hovedstaden Steno Diabetes Center) i la República Txeca (Institute for Clinical and Experimental Medicine).

Validació i Futur

El software, conegut com GlucoTab, serà validat i s’espera que pugui ser implementat en hospitals, centres d’atenció primària, residències i en l’atenció domiciliària, facilitant la tasca dels professionals sanitaris. La Dra. Teresa Auguet Quintillà, responsable del Grup de Recerca GEMMAIR i cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, destaca els beneficis d’aquest dispositiu per a la salut dels pacients