El passat mes de novembre, la Dra. María José Miranda, ginecòloga, i la Dra. Laia Ballonga, pediatra de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, van participar com a ponents en una formació organitzada per la Fundació Save the Children al Campus Educatiu La Laboral Tarragona. L’acte, sota el títol “Formació Barnahus – Les proves pericials al model Barnahus”, va reunir més de 100 futurs jutges en el marc del projecte formatiu de l’Escola del Poder Judicial.
El model Barnahus, que significa “casa dels infants” en islandès, és una iniciativa pionera del Govern de Catalunya, impulsada pel Departament de Drets Socials amb col·laboració amb Salut, Educació, Justícia, Interior i Igualtat i Feminismes. Va néixer el 2020 a Tarragona com a projecte pilot per oferir una atenció integral i coordinada als infants i adolescents víctimes de violència sexual. Amb l’èxit del pilot, s’ha anunciat l’expansió del model amb 13 unitats més distribuïdes per tot el territori català.
El centre Barnahus busca evitar la victimització secundària de les víctimes en un entorn que simula una llar i on tots els serveis implicats —des de l’atenció mèdica fins a la judicial— es coordinen per reduir l’impacte emocional del procés. Les doctores Miranda i Ballonga visiten el centre 1 o 2 cops per setmana, on duen a terme funcions clau en la seva àrea d’expertesa. El centre disposa d’una sala d’exploracions equipada per col·laborar amb medicina forense quan és necessari.
Aquest projecte també aposta per la prevenció i la detecció precoç dels abusos mitjançant programes formatius i de sensibilització, en el marc de l’Estratègia Barnahus, aprovada recentment per la Generalitat de Catalunya. Els ciutadans poden accedir al servei mitjançant el telèfon Infància Respon (116 111), consolidant Barnahus com un referent en la protecció i atenció a la infància.
Més informació:
https://www.savethechildren.es/modelo-barnahus
https://www.campuseducatiudetarragona.cat/campus/aliances/barnahus/