Per a l’establiment d’una lactància materna exitosa és fonamental que aquesta s’iniciï el més precoç possible després del part. La millor manera d’afavorir aquest inici precoç de l’alletament és amb el pell a pell a sala de parts.
El contacte pell amb pell (CPP) de la mare amb el seu nounat, immediat i ininterromput després del part s’ha demostrat que afavoreix el vincle mare-fill/a i l’aparició de conductes instintives que faciliten l’inici de la lactància materna i el seu manteniment al llarg del temps.
Durant la primera hora de vida el nounat resta en un estat d’alerta tranquil·la, amb els ulls ben oberts, pendent del que passa al seu voltant. Quan se’l col·loca pell amb pell, el nadó olora a la seva mare i la reconeix, escolta el seu cor i es tranquil·litza perquè és el que ha olorat i sentit durant tot el període intrauterí. Llavors, posa en marxa tota una sèrie de reflexes (fins a vint) per aconseguir arribar fins al pit i succionar amb la boca ben oberta, mentre mira la seva mare als ulls. A més a més, el contacte pell amb pell millora l’adaptació del nounats a la vida extrauterina i ajuda a regular la temperatura corporal.
A l’Hospital Joan 23 es realitza el mètode ‘’pell amb pell’’ a sala de parts des del maig del 1995 en els part vaginals. Des del 2020 també s’ha creat un nou protocol de ‘’cesària provincle’’ que aplica el mètode pell amb pell en els parts realitzats per cesària i que actualment està en procés d’implantació.
El mètode pell amb pell consisteix en què un cop el nadó neix se’l col·loca a sobre el tors despullat de la mare en decúbit pron, sense bolquer i tapat amb tovalloles o mantes. Totes les intervencions (Test d’Apgar) i valoracions (to muscular, moviments respiratoris, color del nadó…) del nounat sa es realitzaran a sobre la mare per part de la llevadora sense separar-los en cap moment.
Correcta col·locació al pit.
La postura, la posició i l’agafada correcta al pit són claus per a aconseguir una lactància eficaç i plàcida.
• Postura: És la forma en la qual la mare es col·loca per a donar el pit, hi ha mil postures diferents i totes són vàlides si la dona està còmoda. És important mantenir l’espatlla recta i recolzada, pot ser d’ajuda col·locar coixins per afavorir el confort.
• Posició: És la forma en la qual col·loquem al nadó per a donar-li el pit. El més important és que el nadó mantingui el seu cos alineat de manera que: orella, espatlla i maluc formen una línia recta.
• Agafada: És la forma com el bebè col·loca la seva boca per a agafar-se i succionar el pit. És bàsic una bona obertura bucal per tal d’agafar la màxima superfície d’arèola. El mugró ha de traçar una línia recta invisible cap a la coroneta del nadó. D’altra banda, s’ha de mantenir la direccionalitat i angle del mugró.
Com sabem que l’agafada és correcta?
Per saber que un nadó està ben agafat hem de tenir present els següents punts:
- La mare no té dolor.
- La barbeta toca el pit i el nas pot estar tocant o lleugerament separat.
- Llavis del nadó invertits (cap a fora) i boca ben oberta.
- Més aureola visible per la part superior de la boca que per la part inferior.
- Coll en lleugera hiperextensió. El pit i mugró apunten a la coroneta del nadó.
- L’orella, el braç i la cama estan alineats.
- El mugró surt de la boca allargat, no s’aplana després de mamar.
- No s’escolta xupeteix, sols s’escolta la deglució de la llet.
- Les galtes s’arrodoneixen al mamar i s’observa el moviment de la mandíbula.
- La mare té el nadó recolzat a la part distal del avantbraç o canell, subjectant l’espatlla o el coll.