La dinàmica “Una mirada atenta” es presenta com un joc de taula que mostra situacions reals i complexes on les dones podrien ser víctimes de violència masclista

L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona incorpora la iniciativa innovadora per a la detecció de la violència masclista amb la introducció de la dinàmica gamificada “Una mirada atenta”. Aquesta iniciativa, liderada per la comissió d’Igualtat i Polítiques Socials de l’Institut Català de la Salut, té com a objectiu ajudar els professionals de l’àmbit de les urgències a identificar possibles casos de violència masclista mitjançant una aproximació lúdica i reflexiva.

La dinàmica “Una Mirada Atenta” ha estat dissenyada com un joc de taula que presenta situacions reals i complexes en les quals les dones podrien ser víctimes de violència masclista. Els participants reben progressivament informació sobre les explicacions i conductes de les pacients i els seus acompanyants a l’hora de rebre assistència a la urgència. A partir d’aquestes dades, els equips de professionals han de reflexionar i arribar a consensos sobre quines dones podrien estar experimentant violència masclista.

A l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, aquesta iniciativa s’ha posat en marxa recentment. El primer grup a participar ha estat un equip interdisciplinari format per membres de psicologia clínica, treball social, psiquiatria i residents de psicologia clínica. A través d’aquest enfocament multidisciplinari, s’espera enriquir les perspectives i les capacitats del personal sanitari per afrontar aquesta problemàtica complexa de manera efectiva. En les pròximes setmanes s’incorporaran els serveis d’urgències, ginecologia i obstetrícia i traumatologia.

Aquesta nova estratègia no només busca identificar casos de violència masclista sinó també educar i sensibilitzar els professionals de la salut sobre els senyals d’alerta i les diverses formes que aquesta violència pot adoptar. Amb una comprensió més profunda d’aquesta problemàtica, l’hospital aspira a proporcionar un entorn més segur i acollidor per a totes les pacients.