La Unitat d’Incontinència Fecal, de la secció de coloproctologia, commemora deu anys de la seva posada en marxa.
Avui dilluns 21 de juny comença la Setmana Mundial de la Incontinència Fecal i l’Hospital Universitari Joan XXIII ha preparat una campanya de visibilització per informar a la població i, amb el lema “la incontinència fecal es pot tractar, no et quedis a casa” i conscienciar a la gent a perdre la por o la vergonya.
La secció de coloproctologia del servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Joan XXIII, juntament amb la Infermeria especialitzada del mateix servei de Cirurgia, va crear fa deu anys la Unitat d’Incontinència Fecal, que en els últims anys s’ha incorporat al grup multidisciplinari de la patologia del sòl pelvià, juntament amb els serveis de Rehabilitació, Ginecologia i Urologia. En aquests deu anys, la unitat ha tractat a més de 500 persones, assolint una significativa millora en la qualitat de vida en un 70-75% dels casos.
El Dr. Francesc Feliu explica que, en primer lloc, “cal classificar bé el tipus de la incontinència, ja que no tothom tindrà el mateix origen, la causa ni la mateixa severitat”. Per avaluar bé la incontinència fecal, primer s’ha de realitzar una anamnesi dirigida i una exploració física anus-perineal del pacient. Després s’ha d’estudiar la severitat i la implicació en la seva qualitat de vida, mitjançant una sèrie d’escales i qüestionaris, a més de realitzar una ecografia endoanal i altres proves complementàries.
Dues terceres parts dels pacients amb incontinència tenen una etiopatogènia multifactorial, gairebé el 80% dels quals milloraran amb un tractament conservador, que consisteix a adequar la dieta, millorar els hàbits defecatoris i teràpies de rehabilitació del sòl pelvià amb tècniques de bio feedback i neuromodulació del nervi tibial posterior.
Els pacients refractaris al tractament conservador i algun altre grup etiopatogènic més específic (com els pacients amb disfunció defecatòria associada al tractament per càncer de recte mitjà /baix), poden ser tributaris a rebre teràpies més invasives com l’electroestimulació d’arrels sacres que, des de l’any 2017, es fan a l’Hospital Joan XXIII i els pacients ja no han de desplaçar-se a centres de referència de Barcelona.
L’equip de la Unitat de la Incontinència Fecal està format per les infermeres Teresa Soler i Anna Farré, els cirurgians especialistes Jordi Escuder, Bea Espina, Aleidis Caro, Jordi Elvira, Francesc Feliu i Ricard Sales.
Vídeo dels professionals de la Unitat d’Incontinència Fecal de l’HJ23