Urgències
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que una urgència és l’aparició casual, en qualsevol lloc o activitat, d’un problema d’origen divers i gravetat variable que generi consciència de la necessitat immediata d’atenció per part del subjecte que ho pateix o de la seva família. D’altra banda, una emergència és aquella situació urgent que posa en perill immediat la vida d’un pacient o la funció d’un òrgan. El percentatge d’emergències reals que es veuen al Servei està per sota del 15%. La Missió assistencial del Servei és atendre aquestes urgències i emergències en un temps adequat i amb els recursos humans i tècnics que disposem i seguint els protocols vigents.
L’atenció és permanent les 24 hores del dia, 365 dies l’any.
Urgències té una superfície d’uns 1.800 metres quadrats, situats en la façana posterior de l’hospital, repartits en diverses zones:
- Àrea d’Admissions a l’entrada d’urgències amb taulell administratiu, sala d’espera i dues consultes de triatge, per on tots els pacients passaran després de donar les seves dades administratives a la secretària, per ser classificats segons el nivell d’urgència, i se’ls assignarà una zona de visita. A banda, hi ha un accés específic per a les ambulàncies.
- Porta B a l’Àrea de visita de pacients adults. Consta de 8 consultes, una sala de guixos i una zona de butaques per a tractaments curts, que serveixen per atendre pacients amb patologia mèdica, quirúrgica o traumàtica de baixa complexitat.
- Porta A a l’Àrea de visita de pacients adults de major complexitat. Consta de 21 boxes individuals; àrea de crítics amb dos boxes dobles equipats per atendre situacions d’emergència; dos boxes de pacients aïllats; i una zona d’observació amb 10 espais individuals.
- Àrea de Pediatria: Consta de sis boxes d’atenció, box de crítics i box de procediments i sis llits d’observació, tots ells individuals i correctament equipats per les seves funcions.
- Àrea de Ginecologia i Obstetrícia.
Cartera de serveis
Urgències medicoquirúrgiques d’adults:
- Ateses pels facultatius propis permanentment de guàrdia per assistir de forma immediata qualsevol patologia que es presenti. Es compta amb el suport dels facultatius de les especialitats distribuïts per les plantes d’hospitalització.
- Les especialitats assistencials que donen suport a urgències, presents a l’hospital són: Cirurgia General, Cardiologia, Medicina Intensiva, Anestèsia, Hematologia, Medicina Interna i Cirurgia Vascular.
- Les especialitats localitzades que acudeixen segons requeriments: Neurologia, Nefrologia, Cirurgia Maxil·lofacial, Neurocirurgia, Otorrinolaringologia, Urologia i Digestiu.
- Les especialitats centrals que també donen suport permanent a urgències: Radiologia i Anàlisis clíniques.
Urgències de Pediatria per a nens de fins a catorze anys:
- Destinat a nens i nenes de fins a catorze anys inclosos.
- Té dos pediatres de guàrdia per atendre la patologia pediàtrica urgent i ingressada, així com un Cirurgià pediàtric localitzat per la patologia quirúrgica.
Urgències de Traumatologia:
- El Servei té un traumatòleg de guàrdia per atendre la patologia de la seva àrea.
Urgències toco-ginecològiques:
- El Servei d’urgències toco-ginecològiques disposa de dues sales d’exploració, amb dos ginecòlegs de guàrdia permanent per atendre la patologia de la seva especialitat.
Cap de Servei: Mª Carme Boqué Oliva.
Supervisora d’Infermeria: Sílvia Uruen Pueyo.
El Servei acull estudiants de pregrau, tant de Medicina com d’Infermeria, que fan pràctiques en el seu últim any de carrera.
El Servei d’Urgències està molt implicat en la docència, sobretot en la de postgrau, ja que tots els especialistes en formació de l’Hospital fan guàrdies en el Servei durant gran part de la seva residència. El Servei compta amb sis instructors en Suport Vital Avançat i Suport Vital Immediat; i set instructors de Suport Vital Bàsic (cinc facultatius i dues infermeres), que participen activament en la formació en Reanimació Cardiopulmonar, tant intra com extrahospitalària. A més, hi ha dues instructores en Simulació Clínica col·laborant amb la Unitat de Simulació Clínica de la Fundació Joan XXIII. El Servei també té un instructor d’ecografia clínica per Winfocus.
El Servei té un calendari de sessions anuals estructurat com a Curs d’Urgències Multidisciplinari al que assisteixen facultatius i residents del Centre.
El Servei d’Urgències col·labora de forma activa en diferents estudis multicèntrics mitjançant la participació de facultatius en els grups de treball de les societats científiques d’urgències com son SOCMUE, SEMES i grups de treball de la Societat Catalana i Espanyola de Pediatria.