El barri de Sant Salvador ha celebrat al Centre Cívic una jornada en la qual s’ha presentat l’Informe de Condicions de Vida del barri, amb la participació de la referent de salut comunitària, Aida Torrents.

La jornada ha estat presentada per la consellera d’Igualtat, Serveis a la Ciutadania i Serveis Socials de Tarragona, Cecilia Mangini, i la directora d’infermeria de l’ICS Camp de Tarragona, Maria del Puy Munian, que ha donat tot el suport des de la direcció d’atenció primària i comunitària, i ha apuntat que “el lideratge compartit amb altres actors dona fruit, tenim l’exemple de les àrees de Salut de Torreforta i Bonavista”. Posteriorment, la coordinadora de l’oficina de planificació i gestió de l’Institut Municipal de Serveis Socials, Neus Gimeno, i la referent de salut comunitària de l’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona, Aida Torrents, ha explicat el projecte, presentant dades quantitatives i informes qualitatius.

Es tracta d’un treball dut a terme al llarg  d’un any i mig analitzant la situació del barri de Sant Salvador. Aquest estudi està impulsat per l’equip d’acció comunitària inclusiva de l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona i per l’Àrea Bàsica de Salut Tarragona 7 (Sant Salvador i Els Pallaressos). L’objectiu del treball ha estat recollir un seguit d’indicadors qualitatius i quantitatius per dimensionar les condicions de vida dels ciutadans del barri, reconèixer el paper de l’acció comunitària i reactivar el teixit comunitari.

La referent de salut comunitària, Aida Torrents, ha valorat “la importància de les dades oficials i també la veu de les persones del barri, durant les jornades participatives que s’han dut a terme durant aquest temps, amb la gent gran, la taula d’entitats, la gent jove i els infants de 5è de primària de l’escola de Sant Salvador”. Torrents també ha explicat que l’informe “va dirigit a totes les persones que han participat, a les entitats, a la població i també als dirigents polítics, perquè coneguin les necessitats del barri i el que es pot millorar”.

Sant Salvador és el barri més petit de Tarragona, amb 7.685 persones, el més jove i el que té més població estrangera, de diferents nacionalitats: magrebins, sud-americans i de la Unió Europea. Serveis Socials atenen un 14% de la població del barri mentre que la mitjana a Tarragona és del 9%, amb molta rellevància dels problemes amb el transport, per tant, el fort sentiment d’aïllament, temes alimentaris, i bretxa digital. En positiu, la població de Sant Salvador remarca els equipaments que té el barri i les activitats que es duen a terme, és un barri actiu.

El politòleg i tècnic d’ocupació i orientació laboral, Pol Martí, ha explicat que Sant Salvador “té una renda per càpita per sota de la mitjana de Tarragona, que és de 15.000 € a l’any”. El tècnic ha afirmat que Sant Salvador “és un barri de barris”: Sant Ramon té una renda per càpita de 14.000 €, Santa Isabel de 10.000 €, Sant Salvador Centre 9.500 € i el barri d’interblocs 6.500€. A més, ha explicat que l’atur de les dones és del 60% i el dels homes del 40%, i en referència a la població estrangera, l’atur de les dones és del 67% i el dels homes del 33%.

Aquest estudi que s’ha fet ha de permetre continuar treballant de forma col·laborativa i des de la mirada comunitària per superar als reptes que té el barri i reforçar les fortaleses de forma participativa.