• Detectar aquests tumors a temps i conèixer-ne el seu comportament és clau per poder adaptar el tractament a cada pacient i evitar (quan sigui possible) que aquest hagi de passar per cirurgies molt agressives o que s’hagi de sotmetre a quimioteràpia o a radioteràpia.
  • Liderarà aquest estudi un grup de recerca de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII, de Tarragona.

El Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII, de Tarragona, ha rebut un ajut d’1 milió d’euros de l’Instituto de Salud Carlos III (Ministerio de Ciencia e Innovación) per investigar el comportament d’aquest tipus de tumors i poder implementar eines menys invasives que en permetin un diagnòstic i tractament més eficaç, precoç i personalitzat. Aquest tipus de tumor, quan es detecta i es tracta a temps, té més possibilitats de curació i, per tant, el pacient podria evitar, en alguns casos, haver de sotmetre’s a cirurgies agressives o a teràpies amb una alta toxicitat per a l’organisme com ara la radioteràpia o la quimioteràpia.

En aquest projecte hi participen hospitals de referència a tot Espanya en el tractament d’aquest tipus de càncers. Treballen plegats sota el lideratge del grup de recerca de l’IISPV i de l’Hospital Joan XXIII per provar la validesa de la biòpsia líquida i de la biòpsia gasosa en la identificació i seguiment dels càncers de cap i coll (els sisens amb més incidència a tot el món), i perquè aquestes proves puguin ser incloses en les guies clíniques que els i les professionals de la medicina prenen com a referència per tractar aquest tipus de pacients. La incorporació d’aquestes biòpsies revolucionaria l’abordatge d’aquestes malalties ja que avui dia cap hospital del món hi recorre.

La importància de la medicina personalitzada en aquests càncers

“D’aquesta forma, fent al pacient un anàlisi del seu alè, de sang o de la saliva podríem saber de seguida si té aquest tipus de tumor, i quin és el pronòstic d’evolució. Aquest avenç està relacionat amb el que es coneix com la medicina personalitzada, que permetria adaptar el tractament a cada pacient, segons les seves característiques i les del tumor. Això suposaria un pas cabdal en l’abordatge d’aquestes malalties”, explica Francesc Xavier Avilés, responsable del Grup de Recerca en Oncologia de Cap i Coll i cap de secció del Servei d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. I afegeix: “Fins ara, per diagnosticar aquesta malaltia al pacient se li extreia fragment del cap i coll, un procediment molt més agressiu que el que proposem i que el que volem
validar amb aquesta investigació. Treure aquestes parts a la persona li comporta seqüeles estètiques i funcionals, com ara que teixits com la boca, la gola o les cordes vocals quedin danyats. A més, aquest procés li pot causar dolor”.

Els càncers denominats de cap i coll apareixen a l’àrea de la boca, la llengua, el nas, la gola i la faringe i les glàndules salivals. Els símptomes que poden indicar la seva aparició són: un bony o una tumoració al coll o a la cara; una afta o ferida a la boca que no disminueix al cap de pocs dies; dificultat per engolir els aliments; dolor a l’orella quan deglutim els aliments o empassem saliva; notar un canvi de veu i no millorar en uns quinze dies; i treure saliva amb sang per la boca o líquid sanguinolent pel nas.

 

 

 

 

 

 

 

 

L’equip investigador que participa en aquest estudi i que lideren l’IISPV i l’Hospital Joan XXIII està format per professionals dels hospitals Clínic i de Sant Pau (Barcelona), l’Hospital Central d’Asturias, l’Hospital de Donostia, del Instituto Valenciano de Oncología, de l’Hospital San Pedro de Logroño, de La Paz, de Madrid, de l’Hospital de Santa Tecla, de Tarragona, i del Verge de la Cinta, de Tortosa.