El Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Joan XXIII fa un curs de formació sobre l’al·lèrgia a la proteïna LTP i el seu tractament a professionals d’altres hospitals de Catalunya, sent centre de referència en aquest tipus de formació.

L’al·lèrgia a LTP és una al·lèrgia alimentària causada per unes proteïnes que contenen els vegetals. Es tracta de les Proteïnes de Transferència de Lípids (PR-14 o LTP, de Lipid Transfer Proteins).

El contingut d’aquestes proteïnes LTP als vegetals ve condicionat per molts factors com la maduresa, els tractaments rebuts, les diferents varietats, etc.; la qual cosa condiciona diferent quantitat de LTP i, per tant, diferent al·lergenicitat en menjar-los. Les LTP es localitzen sobretot a la part externa de les fruites i verdures, a la pell més que a la polpa, encara que també apareixen a les llavors.

L’al·lèrgia a LTP és la causa més gran d’al·lèrgia alimentària i d’anafilaxi per aliments a la població adulta resident a l’àrea mediterrània. És molt incapacitant, donat que els pacients fan reaccions amb múltiples famílies d’aliments d’origen vegetal (fruites, verdures, cereals, fruits secs, llegums, etc.), amb el que comporta haver d’evitar aquest tipus d’aliments, tenint en compte els beneficis d’una dieta mediterrània.

Fa més de 10 anys que l’Hospital Joan XXIII tracta pacients amb aquesta immunoteràpia sublingual, dirigida a pacients diagnosticats d’al·lèrgia a la LTP. En total, el Servei d’Al·lergologia ha tractat, fins a l’actualitat, aproximadament 120 pacients (nens i adults).

A Espanya, altres centres de referència actuals que també imparteixen aquesta mateixa formació són:

  • Hospital General Universitari de València.
  • Hospital Universitario Reina Sofía (Córdoba).
  • Hospital Universitario de Guadalajara.
  • Hospital Universitario de Cruces (Barakaldo).