La consulta avalua la síndrome post cures intensives en pacients que poden patir alteracions des del punt de vista físic, emocional i cognitiu, després del seu ingrés a l’UCI.

Es fa una avaluació completa del pacient sobre la seva qualitat de vida, l’autonomia, la força muscular, les alteracions emocionals i la fragilitat.

Al cap d’un any, han passat per la consulta més de 100 pacients. Més del 80 % ha tingut algun tipus d’alteració i ha necessitat la derivació a l’especialista corresponent.

Aquest mes d’abril es compleix un any de l’obertura de la consulta externa del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, després d’un període de prova pilot. Aquesta consulta avalua la síndrome post cures intensives o PICS (Post Intensive Care Syndrome), que és un conjunt de símptomes que poden aparèixer després d’haver estat ingressat uns dies a l’UCI. En cas de presentar-se, poden ser físics, emocionals o afectar la memòria i l’atenció, entre d’altres.

L’especialista de l’UCI, la metgessa Mònica Magret, explica que “molts pacients que han estat ingressats a l’UCI pateixen alteracions des del punt de vista físic, mental i cognitiu, i aquesta consulta pretén estudiar-ne la prevalença amb l’objectiu de fer-ne un diagnòstic i poder aplicar un tractament”.

En aquesta consulta, que té una hora de durada, dos dies a la setmana (dimarts tarda i divendres matí), s’hi fan un conjunt de proves diagnòstiques (tests i exploració física) per avaluar la qualitat de vida, l’autonomia, la força muscular, la fragilitat, la desnutrició, les alteracions cognitives i emocionals, l’ansietat, la depressió i la síndrome d’estrès posttraumàtic.

L’especialista del Servei de Medicina Intensiva, la metgessa Mari Gilavert, afirma que “aquesta síndrome fa poc que es coneix i la consulta ha permès als professionals del servei prendre consciència de les seqüeles de l’ingrés a l’UCI i identificar mesures per intentar prevenir-les durant l’estada dels pacients al servei”. A més, “contribueix a millorar la satisfacció del pacient, de la família i dels mateixos professionals”. Un cop detectades les seqüeles, es deriva el pacient a l’especialista corresponent. En funció de les esferes alterades, els pacients es poden derivar al neuropsicòleg, al psiquiatre o al traumatòleg i rehabilitador, per exemple.

Al cap d’un any, han passat per la consulta més de 100 pacients. Més del 80 % ha tingut algun tipus d’alteració i ha necessitat la derivació a l’especialista corresponent. El 47 % d’aquests només ha tingut una esfera afectada; el 39 %, dues esferes, i el 12 %, tres esferes. Les esferes més afectades han estat la combinació d’alteracions físiques i cognitives.

L’equip de Medicina Intensiva responsable de la consulta externa està format per les metgesses especialistes Sara Manrique, Mari Gilavert, Vanessa Blázquez i Mònica Magret, i per la infermera de pràctica avançada, Diana Gil.

ConsultaExternaUCIHJ233  ConsultaExternaUCIHJ23