El làser compta amb una nova unitat d’imatge que permet gravar i visualitzar simultàniament el tractament que està fent l’especialista.

L’Hospital Universitari Joan XXIII és el primer de Catalunya i segon de l’Estat espanyol que té aquesta darrera innovació del làser.

El Servei d’Oftalmologia de Joan XXIII és referència a tot l’Estat en el diagnòstic i tractament de patologies inflamatòries de la màcula amb làser subumbral i ha publicat diversos articles els darrers anys arran de la recerca que s’hi ha efectuat.

El Servei d’Oftalmologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona renova el làser subumbral per al diagnòstic i tractament de patologies de la màcula com la retinopatia serosa central (uns 50 pacients controlats al Servei), l’edema macular diabètic (200 pacients) i també per a patologies menys freqüents d’inflamació macular.

Des de fa cinc anys, el Servei d’Oftalmologia de Joan XXIII s’ha establert com a referent a tot l’Estat espanyol en la utilització d’aquest làser, ja que va ser el primer servei d’Espanya que el va emprar. La seva experiència i el nombre de casos tractats ha comportat la publicació de diversos articles en revistes científiques internacionals i la participació dels especialistes en nombrosos cursos i ponències nacionals i internacionals.  La darrera publicació, a Journal of Clinical Medicine, està basada en la tesi doctoral de la Dra. Beatriz Torrellas sobre corioretinopatia serosa central, i el Dr. Alejandro Filloy ha participat en el primer consens internacional publicat de paràmetres de tractament amb aquesta tecnologia.

El lideratge en aquest tipus de patologies fa que el Servei d’Oftalmologia del Joan XXIII sigui prioritari per a l’empresa LUMIBIRD/Quantel Medical (una de les punteres a nivell mundial en fabricació de tecnologia làser per a oftalmologia) i el seu distribuïdor nacional Medical Mix, que, aquest mes d’abril, ha renovat l’aparell amb els darrers avenços. La gran novetat és que la plataforma làser conté un mòdul d’imatge digital que permet gravar el tractament tal com el veu l’operador del làser i, a més, obté una visualització simultània, fet que també comporta una gran millora per a la docència dels residents i d’altres especialistes. Amb aquesta nova unitat d’imatge, l’Hospital Joan XXIII és el primer de Catalunya que té aquest làser i el segon d’Espanya.

Els oftalmòlegs del Servei que realitzen tractaments amb el làser són: Dr. Alejandro Filloy, Dra. Maria Carmen Baradad, Dr. Fernando Dolz i Dr. Eduard Solé.