Anestesiologia i Reanimació
El nom anestèsia deriva del vocable grec “a aisthesis” (a- estesia), sent la definició de la privació total o parcial de la sensibilitat produïda per causes patològiques o provocada amb finalitat mèdica. L’Anestesiologia és la ciència mèdica que s’ocupa de l’alleujament del dolor i la cura global del pacient quirúrgic abans, durant i després de la cirurgia. En l’actualitat, la nostra especialitat inclou moltes altres àrees d’actuació a més del quiròfan, entre les quals hi ha el tractament del dolor, anestèsia de pacients fora de quiròfan per tal de poder realitzar procediments diagnòstics o terapèutics, el maneig de quadres crítics i situacions d’emergència dins i fora dels hospitals.
En realitat, el paper primordial de l’anestesiòleg dins del quiròfan va molt més enllà d’adormir els pacients: consisteix a protegir i regular les seves funcions vitals de manera que la intervenció quirúrgica li ocasioni les menors alteracions possibles. Aquests especialistes són, de fet, els doctors encarregats de diagnosticar i tractar qualsevol problema o incident mèdic que sorgeixi durant la intervenció o en el període immediatament posterior. L’anestesiòleg és contemplat actualment com l’especialista “perioperatori”, això és, l’encarregat de tenir cura del pacient mentre duri el procés quirúrgic. Això inclou l’estudi i preparació del mateix abans de la intervenció (preoperatori), la supressió del dolor i la vigilància de les constants vitals durant la cirurgia (intraoperatori) i continuar tenint cura del pacient un cop finalitzada la intervenció, fins que el pacient està en condicions de tornar a la sala d’hospitalització (postoperatori), tot mantenint una comunicació permanent amb l’equip de cirurgians.
L’activitat de l’anestesiòleg no es limita al bloc quirúrgic, és el professional que té cura dels pacients que precisen una anestèsia o una sedació profunda per poder realitzar-li diferents procediments diagnòstics o terapèutics com: colonoscòpies, colangiografies, puncions de moll d’os, intervencions d’hemodinàmica, realització de tècniques de diagnòstic per la imatge en nens… També és l’encarregat del control del dolor agut de gran part de pacients, del tractament del dolor crònic, i és un dels responsables en la reanimació del pacient crític.
Per arribar a ser anestesiòleg, s’han de completar els sis anys d’estudis de Medicina i passar l’examen que permet accedir als estudis de postgraduat, iniciant d’aquesta manera un programa de formació i entrenament específics de quatre anys, durant els quals s’aprenen les bases científiques i tècniques de l’Especialitat. Actualment, la legislació espanyola no permet la pràctica de l’Anestesiologia a infermers ni a personal sanitari de grau mitjà.
Els professionals del servei d’Anestesiologia duen a terme la seva activitat a les següents unitats de tractament: Quiròfans locals, Bloc Obstètric, Unitat de Reanimació Postquirúrgica, Unitat de Recuperació postanestèsica, Hospital de Dia, Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), Gabinets de Digestiu, Gabinets d’Angiologia i Cirurgia Vascular, Consultes Externes, IDI, Hemodinàmica cardíaca i Unitat del Dolor.
Cartera de serveis
- Consulta preanestèsica: Es realitza una valoració del pacient previ a la intervenció quirúrgica. Alguns pacients seran tributaris d’una prehabilitació multidisciplinària per tal de poder arribar a la intervenció quirúrgica.
- A l’intraoperatori, duem a terme diferents tècniques anestèsiques (anestèsia general, bloqueig central, bloqueig perifèric, sedacions…) per tal de fer les diferents intervencions quirúrgiques.
- Actuem al postoperatori amb els pacients a la Unitat de recuperació postanestèsica (URPA) o a la Unitat de Reanimació Postquirúrgica (URPQ), depenent del grau de cures que precisi el pacient.
- Fem un control protocol·litzat del dolor postoperatori per tal de garantir una bona qualitat del procés quirúrgic.
- Endoscòpies, ecoendoscòpies, CPRE i endoscòpies pediàtriques a l’Àrea de Digestiu.
- Ressonàncies Magnètiques (RM), Tomografies Computades (TC) principalment pediàtriques.
- Puncions i biòpsies de moll d’os.
- Cirurgia endovascular.
- Tractament d’arrítmies i procediments estructurals a la Unitat d’Hemodinàmica.
- RCP.
- Maneig de la via aèria.
- Atenció al politraumàtic.
- Punció venosa i intradural.
Cap de Servei: Judit Saludes Serra.
Cap clínica de la secció quirúrgica: Natalia Aragonés Panadés.
Cap clínica de URPQ: Lucía García Huete.
Tutors docents: Cristóbal Áñez Simón, Olga Ramiro Ruiz i Vicente Serrano.
Docència de pregrau
El Servei d’Anestesiologia participa en la docència als estudiants de Medicina de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Acollim a estudiants durant les seves pràctiques assistencials i s’imparteixen classes pràctiques a la Unitat de Simulació Clínica.
Docència de postgrau
Actualment, el Servei d’Anestèsia i Reanimació té acreditades pel Ministeri de Sanitat i consum per la formació de Metges especialistes en Anestèsia, Reanimació i Tractament de Dolor (MIR— Metges Interns Residents) de 3 places per any.
Residents de diferents especialitats (cirurgia, COT, urologia, Medicina Intensiva o pediatria) realitzen rotacions pel nostre Servei.
El Servei participa en la formació inicial de tots els residents que comencen la seva etapa formativa a l’ICS Camp de Tarragona duent a terme tallers sobre canalització de vies venoses i maneig bàsic de la via aèria.
Es fan sessions formatives de residents setmanalment, a més de sessions de formació continuada setmanals per part dels facultatius especialistes. Metges adjunts del Servei participen en la formació de residents de la Societat Catalana d’Anestesiologia Reanimació i Terapèutica del dolor (SCARTD).
El Servei d´Anestèsia participa i diferents projectes d´investigació propis o promoguts per societats científiques o altres hospitals.