Medicina Intensiva
El Servei de Medicina Intensiva està ubicat a la 1a Planta de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i disposa de 30 llits dotats amb equipament d’alta complexitat, capacitats per donar assistència especialitzada a pacients amb patologia aguda greu. El Servei dona assistència a més de 1000 pacients l’any, dels quals prop d’un 20% procedeixen d’altres centres. Es tracta d’una Unitat de Cures Intensives (UCI) polivalent, en la qual es dona assistència a la patologia mèdica i quirúrgica complexa, a més de la patologia traumàtica greu. És l’UCI de referència de la província de Tarragona per a pacients politraumàtics greus i neurocrítics, incloent-hi els neuroquirúrgics i els pacients amb accident vascular cerebral que necessiten tractament fibrinolític. Paral·lelament a l’activitat assistencial, es desenvolupa una intensa activitat docent i d’investigació.
El Servei està acreditat per a la formació de residents de l’especialitat de Medicina Intensiva i acull residents d’altres especialitats que realitzen la seva rotació en l’UCI. Els membres del Servei participen en les activitats docents de la Universitat Rovira i Virgili (URV), donant classes de Medicina Intensiva i seminaris pràctics i acollint estudiants de Medicina i d’Infermeria durant els seus períodes de pràctiques. També s’organitzen cursos de postgrau i reunions científiques que tenen una excel·lent acollida.
L’activitat investigadora té un paper molt rellevant, destacant la investigació clínica, especialment en infeccions greus. El grup d’investigació està compost per un equip multidisciplinari en què participen metges, infermeres, biòlegs, microbiòlegs i epidemiòlegs i realitza estudis propis i en col·laboració amb altres centres, tant nacionals com internacionals. A més, en participar en assaigs clínics internacionals, ofereix la possibilitat a determinats pacients de rebre noves teràpies, especialment dirigides al control de la infecció i la inflamació greu. Els resultats d’aquesta activitat investigadora han consolidat al grup en el panorama científic nacional i internacional, i està avalat per nombroses publicacions d’alt nivell d’impacte.
Cartera de serveis
- Maneig avançat de la via aèria, incloent-hi traqueostomia percutània.
- Ventilació mecànica, invasiva i no invasiva.
- Monitoratge pulmonar i respiratòria avançada.
- Broncoscòpia diagnòstica i terapèutica.
- Depuració extrarenal, incloent-hi diferents tècniques d’hemodiàlisi i hemofiltració continua.
- Plasmafèresis.
- Nutrició enteral i parenteral.
- Cateterització arterial, venosa perifèrica, venosa central i d’artèria pulmonar.
- Monitoratge hemodinàmica invasiva i seminvasiva.
- Estudi de la microcirculació.
- Punció lumbar.
- Toracocentesis i drenatge toràcic per toracostomia.
- Neurmonitoratge, incloent-hi pressió intracranial (PIC).
- Pressió tissular d’oxigen (PtiO2).
- Doppler transcranial i saturació jugular.
- Fibrinòlisis d’accident vascular cerebral isquèmic.
- Reanimació cardiopulmonar i cerebral avançada.
- Hipotèrmia terapèutica.
- Cardioversió elèctrica.
- Desfibril·lació.
- Implantació de marcapassos intracavitari.
- Ecocardiografia, transtoràcica i transesofàgica.
- Pericardiocentesi i drenatge pericàrdic.
- CMO (oxigenació extracorpòria).
- Tècniques de reclutament alveolar.
- Decúbit Pron.
Cap de Servei: María A. Bodí Saera.
Tutors docents: Christian Villavicencio Luján, Maria del Carmen Gilavert Cuevas, Iban Oliva Zelaya i Mónica Magret Iglesias.
Supervisor d’Infermeria: Xavier Teixidó Huertas.
Docència de pregrau
- María A. Bodí: Professora Associada de Medicina de la URV.
- Alejandro Rodríguez: Professor Associat de Medicina de la URV.
Els membres del Servei formen part del Grau de Sèpsies acreditat per la Universitat Rovira i Virgili. El Servei participa en la formació de pregrau d’Infermeria, impartint les pràctiques corresponents en l’UCI.
Docència de postgrau
- El Servei està acreditat per a la formació de residents de l’especialitat de Medicina Intensiva, i acull residents d’altres especialitats que realitzen la seva rotació en l’UCI. Els membres del Servei participen en les activitats docents de la URV, donant classes de Medicina Intensiva i seminaris pràctics; i acollint estudiants de Medicina i d’Infermeria durant els seus períodes de pràctiques.
- El Servei està acreditat per la Comissió Nacional d’Especialistes Mèdics per la formació d’especialistes en Medicina Intensiva (programa de formació MIR).
Número de places MIR acreditades a l’any: 3
Els objectius del Grup estan emmarcats dins del ‘Pla de Recerca i Innovació’. Fonamentalment, la missió del Grup és impulsar la investigació translacional de qualitat sobre diferents aspectes de les infeccions greus.
Els objectius operatius són:
Recerca
- Millorar el diagnòstic i el tractament de la sèpsia greu i el xoc sèptic.
- Desenvolupament i anàlisi d’estudis multicèntrics sobre infecció respiratòria comunitària bacteriana i viral.
- Estudis d’expressió gènica i d’estrès oxidatiu en la pneumònia greu viral i bacteriana.
- Avaluació no invasiva de les alteracions microvasculars en la sèpsia i la seva relació amb el pronòstic.
- Valoració de diferents objectius de la reanimació del pacient en xoc.
- Seguretat del pacient crític.
Indicadors de referència
- Publicació de manuscrits originals amb un Factor d’Impacte superior a 20 punts per any.
- Presentació d’una Tesi doctoral cada dos anys.
- Formació de nous investigadors amb la intenció d’incrementar i potenciar al Grup, amb especial interès en la incorporació de residents.
- Incorporar investigadors júniors que desenvolupin la investigació com a activitat principal.
- Incorporar estudiants avançats de Medicina mitjançant beques de projecte per al coneixement i la inserció en l’activitat de recerca clínica i bàsica.
- Augmentar la col·laboració local (província de Tarragona), nacional i internacional per fer recerca multicèntrica, amb especial interès a Llatinoamèrica.
Línies d’investigació
El Grup pretén donar continuïtat a la investigació consolidada desenvolupada en els darrers anys sobre la base d’estudis dels aspectes clínics, epidemiològics i de tractament de la infecció respiratòria greu amb l’objectiu de realitzar una investigació translacional.
D’altra banda, pretén consolidar quatre noves línies d’investigació:
- Alteracions macro i microcirculatòries en la sèpsia (que ha rebut finançament de l’ISCIII – PL10/01538) a través de la utilització de tecnologia no invasiva (NIRS – OPS).
- Estrès oxidatiu en la infecció respiratòria bacteriana i viral.
- Seguretat del pacient crític (que ha rebut finançament de l’ISCIII – PI11 / 02311).
- Programes de donació d’òrgans.
Les 5 línies de recerca
- Sèpsia: Epidemiologia general i molecular.
- Sèpsia: Diagnòstic, prevenció i tractament.
- Inflamació, hipòxia i alteracions macro i microcirculatòries.
- Seguretat del pacient crític.
- Donació i Trasplantament. Recerca en xarxa. Nom estructura: Centros de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Respiratorias: CIBERES.