La troballa del Grup de Recerca en Infecció i Immunitat (INIM) de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII, de Tarragona, contribuirà a tenir una major comprensió davant de futures pandèmies causades per virus similars.

Un estudi dut a terme pel Grup de Recerca en Infecció i Immunitat (INIM) i liderat per la Dra. Anna Rull i el Dr. Joaquim Peraire, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i de l’Hospital Joan XXIII, de Tarragona, ha permès conèixer els canvis que a nivell molecular es produeixen quan una persona contrau el virus de la COVID-19 i desenvolupa una simptomatologia greu. Algunes de les complicacions que aquest tipus de pacients presenten i que acaben perjudicant la seva qualitat de vida són conseqüència d’alteracions en mecanismes que són clau per al bon funcionament del nostre organisme, com ara el que regula la coagulació de la sang o els relacionats amb el metabolisme general o el de la producció dels lípids. Un desequilibri en aquests dos últims processos, per exemple, pot acabar debilitant significativament el sistema immunitari de la persona, ja que aquestes cèl·lules deixen de fer la seva funció protectora i de defensa davant d’infeccions.

El descobriment dels patrons moleculars subjacents en l’alteració d’aquests mecanismes permetrà tractar aquests pacients de forma més efectiva i personalitzada: “Saber on hi ha exactament el desequilibri i conèixer els patrons moleculars que es donen, ens ajudarà a trobar el tractament més adequat per a cada pacient”, explica la Dra. Sílvia Chafino, una de les investigadores participants.

Aquest estudi s’ha dut a terme des d’un enfocament multiòmic, fet que ha permès aprofundir en les causes de la malaltia fins a conèixer-ne el comportament a escala molecular. S’ha comparat dos grups de pacients: un amb simptomatologia lleu i un altre amb complicacions greus, per així comprendre els canvis que s’experimenten a escala molecular (i els patrons que segueixen) quan un pacient amb COVID empitjora fins a estar greu. Aquesta descoberta -comenta la Dra. Alba Sánchez, una de les altres investigadores participants- contribuirà a tenir una major comprensió davant de pandèmies causades per virus similars que en un futur es puguin produir”. D’altra banda, també ajudarà a entendre millor les causes que hi ha darrera del que es coneix com la Long COVID19, una síndrome reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) que pateixen determinades persones després d’haver passat la COVID i que presenten símptomes com ara la fatiga crònica, problemes gastrointestinals o dificultats relacionades amb l’aparell neuromotor. El grup de recerca INIM forma part de la xarxa de Centres de Recerca de Catalunya (CERCA) i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Infecciosas (CIBERINFEC).

Referència bibliogràfica: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10551651/Sánchez A, García-Pardo G, Gómez-Bertomeu F, López-Dupla M, Foguet-Romero E, Buzón MJ, Almirante B, Olona M, Fernández-Veledo S, Vidal F, Chafino S, Rull A, Peraire J; COVIDOMICS Study Group. Mitochondrial dysfunction, lipids metabolism, and amino acid biosynthesis are key pathways for COVID-19 recovery. iScience. 2023 Sep 19;26(10):107948. doi: 10.1016/j.isci.2023.107948. PMID: 37810253; PMCID: PMC10551651.