L’Hospital Universitari Joan XXIII incorpora 46 residents: 39 d’especialitats mèdiques, sis d’infermeria i un de farmàcia. Per la seva part, l’Atenció Primària acull 34 residents: 22 de l’especialitat de medicina familiar i comunitària i 12 d’infermeria.

L’ICS Camp de Tarragona ha donat la benvinguda, aquest dimarts 7 de maig, als 80 nous residents que s’incorporen per completar la formació de la seva especialitat. En total, cinc més que l’any anterior: un més a l’Hospital Joan XXIII i quatre més a l’Atenció Primària. Concretament, l’Hospital Universitari Joan XXIII acull 46 residents: 39 d’especialitats mèdiques, sis d’infermeria i un de farmàcia. L’Atenció Primària rep 34 residents: 22 de l’especialitat de medicina familiar i comunitària i 12 de l’especialitat d’infermeria familiar i comunitària.

El cap d’estudis de l’Hospital Universitari Joan XXIII, Cristóbal Añez, i la coordinadora de la Unitat Docent Multiprofessional de Medicina Familiar i Comunitària, Cruzma Fuentes, han donat la benvinguda als residents i els han felicitat per la seva nova etapa i per escollir el territori del Camp de Tarragona per exercir-la.

El coordinador de l’Àrea de Gestió del Coneixement i responsable de Formació i Recerca del Camp de Tarragona, Francisco Martín, ha fet una introducció de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC) i dels avantatges que suposa associar-s’hi. A més, ha explicat la importància que l’atenció comunitària, la docència i la recerca tenen per a les especialitats d’infermeria i medicina de família. Després, Cruzma Fuentes ha explicat el pla que tenen els residents de medicina familiar i comunitària durant les pròximes setmanes i ha presentat la directora d’Atenció Primària, Olga Ochoa, que els ha volgut transmetre la “importància d’escoltar el pacient”. La Dra. Ochoa, més tard, ja amb la presència també dels residents de les especialitats hospitalàries, ha incidit en la rellevància de tenir una bona entesa entre les especialitats de l’atenció primària i les hospitalàries, “pel bé del pacient i la seva continuïtat assistencial”. Seguidament, la directora de cures d’infermeria de la Direcció d’Atenció Primària, Maria del Puy Muniain, ha destacat la importància que la comunitat i la cronicitat tenen en l’atenció primària.

Posteriorment, el director mèdic de l’Hospital Joan XXIII, Jesús Gálvez, els ha encoratjat a gaudir dels anys de residència, “anys de molta feina i de moltes experiències”. Després, la directora d’infermeria de l’Hospital, Carme Berbis, els ha felicitat per l’elecció “tant de l’Hospital Joan XXIII com d’un territori tan acollidor com Tarragona”. Finalment, el cap d’estudis, Cristóbal Añez, ha convidat tots els residents a presentar-se i els ha explicat el pla d’estudis i algunes dades de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona.

La lingüista de la Gerència Territorial de l’ICS Camp de Tarragona, Àngels Alonso, s’ha encarregat de l’acolliment lingüístic i els ha informat sobre el context sociolingüístic del territori i els recursos que tenen per aprendre català. Per acabar, la coordinadora de la Biblioteca, Noemí Aluja, i Gemma Falcó han ofert informació general de la Biblioteca i han explicat els recursos bibliogràfics i altra informació d’interès per als residents.

Les especialitats a l’ICS Camp de Tarragona

Els 45 nous residents de les diferents especialitats hospitalàries es reparteixen de la

manera següent: al·lergologia (1 resident), anàlisis clíniques (1), anatomia patològica (1), anestesiologia i reanimació (4), angiologia i cirurgia vascular (1), aparell digestiu (2), cardiologia (2), cirurgia general i de l’aparell digestiu (1), cirurgia oral i maxil·lofacial (1), cirurgia ortopèdica i traumatologia (2), dermatologia medicoquirúrgica i venereologia (1), endocrinologia i nutrició (1) farmàcia (1), infermeria obstètrica i ginecològica (4), infermeria pediàtrica (2), medicina física i rehabilitació (1), medicina intensiva (3), medicina interna (3), nefrologia (1), neurologia (1), obstetrícia i ginecologia (2), oftalmologia (1), hematologia (1), otorrinolaringologia (1), pediatria i àrees específiques (4), radiodiagnòstic (1), urologia (1) i medicina nuclear (1).

Pel que fa als 34 residents de l’especialitat de medicina familiar i comunitària, completaran la seva formació a l’Hospital Universitari Joan XXIII, al Pius Hospital de Valls, a l’Hospital de la Xarxa Santa Tecla i als equips d’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona.