La cap del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Joan XXIII, Míriam de la Flor, va realitzar, aquest dimarts 5 de març, una xerrada titulada “Càncer de mama i gestació”, a la seu de la Asociación Española contra el Cáncer (AECC), a l’avinguda de Roma de Tarragona.

La Dra. de la Flor va explicar que “la incidència del càncer, en general, durant l’embaràs és d’1 per cada 1.000 embarassos, i el 23% de tots els càncers de mama es donen en dones menors de 49 anys (en edat de poder quedar-se embarassades). Malgrat això, la xifra va en augment, va afirmar.

A més, l’especialista va assegurar que “el càncer de mama diagnosticat durant l’embaràs no té pitjor pronòstic que diagnosticat en una dona, de la mateixa edat, no embarassada. El pronòstic el marca la mateixa malaltia, no l’embaràs”. “El tractament té els mateixos objectius i opcions terapèutiques. Només es modifica la seqüència per evitar interacció amb el fetus”, va dir.

Davant un càncer de mama en una dona jove, cal oferir tècniques de preservació de la fertilitat, previ a tractaments: criopreservació, congelació d’embrions, etc.

“Generalment, l’embaràs després d’haver tingut un càncer de mama, en la majoria dels tipus de càncer de mama, és un embaràs segur, sense empitjorament aparent del pronòstic matern”, va explicar Míriam de la Flor.