“A la primera visita es pot fer l’analítica al pacient, una ecografia de tiroides i una punció, si cal.”

A més, l’Hospital Joan XXIII compta amb el Comitè Multidisciplinari de Cirurgia Endocrina per parlar dels possibles tumors de tiroides, paratiroides i glàndules suprarenals.

Dissabte 25 de maig és el Dia Mundial de la Tiroide.

La Unitat d’Alta Resolució del Nòdul Tiroidal, que lidera el Servei d’Endocrinologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, escurça el temps per arribar al diagnòstic i disminueix la quantitat de visites que s’han de fer per estudiar aquesta malaltia. Les metgesses Laia Martínez i Theodora Michalopoulou lideren aquesta Unitat on “a la primera visita es fa l’avaluació clínica, una ecografia de tiroide i una punció del nòdul, si cal”, explica Laia Martínez, que és l’endocrinòloga que va posar en marxa la Unitat. També afirma que “les endocrinòlogues que hi treballem tenim la formació per interpretar les imatges de les ecografies”. No obstant això, sempre es compta amb el suport d’especialistes en radiologia, com els que participen en el Comitè Multidisciplinari de Cirurgia Endocrina, que es reuneix tots els dimecres.

Les especialistes d’aquesta unitat visiten, dos dies a la setmana, pacients amb sospita de tumors de tiroide, derivats des de l’atenció primària o des d’altres especialitats. Si la primera visita ho requereix, les endocrinòlogues fan una punció per obtenir material (cèl·lules) del nòdul i poder-lo diagnosticar. La decisió de fer la punció o no depèn de la mida i característiques del nòdul, i de la història clínica del pacient. En el cas que el nòdul sigui quístic, també es pot buidar i, si reapareix, en algunes ocasions, es pot alcoholitzar; és a dir, injectar alcohol per esclerosar-ne les parets i evitar que torni a créixer. En alguns casos, aquest procediment pot estalviar la cirurgia.

Laia Martínez assegura que “la incidència de càncer de tiroide ha augmentat en els últims anys gràcies a la detecció de forma incidental de carcinomes petits amb molt bon pronòstic, sense que s’hagi eixamplat la mortalitat”. Per aquest motiu “les guies de pràctica clínica recomanen ajustar el tractament a les característiques del tumor: són més conservadores en els tumors amb millor pronòstic, per evitar la iatrogènia, i demanen un esforç per identificar els tumors amb més risc i poder actuar en conseqüència”, afegeix l’especialista.

La Unitat d’Alta Resolució del Nòdul Tiroidal du a terme unes 180 primeres visites i unes 400 de successives a l’any. Aproximadament un 20 % dels casos (difícils o candidats a cirurgia) s’analitzen al Comitè Multidisciplinari de Cirurgia Endocrina.