El Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha renovat els equipaments de la Unitat d’Hemodiàlisi. Aquesta millora, que es va posar en marxa durant el passat mes d’abril, ha suposat un avenç tecnològic amb un canvi de sistema informàtic que enregistra totes les dades del tractament que rep el pacient. Aquestes dades es descarreguen al programari informàtic de l’hospital (SAP) i a la història clínica dels pacients per què els monitors estan connectats a la xarxa. La renovació dels monitors d’hemodiàlisi ha requerit la formació dels facultatius especialistes i dels professionals d’infermeria.
Els monitors disposen de nous biosensors que envien la informació durant les quatre hores que dura el tractament de diàlisi. Per tant, es pot anar adaptant el tractament en funció de la informació rebuda. També permet fer el seguiment de l’accés vascular (unió quirúrgica entre una artèria i una vena que és fonamental per poder fer la diàlisi) i detectar precoçment possibles complicacions. Tots aquests nous sistemes de control minimitzen els incidents, el que dóna un major control als professionals i seguretat als pacients.
L’especialista en nefrologia i responsable de la Unitat d’Hemodiàlisi del Joan XXIII, Júlia Garro, afirma que “l’hospital realitza 5.500 sessions d’hemodiàlisi a l’any, donant cobertura a altres serveis com urgències, UCI, pacients hospitalitzats a altres serveis i a l’Hospital Sociosanitari Francolí”. La Dra. Garro afegeix que “els pacients crònics que realitzen hemodiàlisi van a l’hospital tres dies a la setmana, fent 12 hores d’hemodiàlisi setmanals”. La cap del Servei de Nefrologia, Mercè Borràs, reconeix l’esforç que han realitzat tots els professionals del Servei de Nefrologia i també que “ha estat molt important la col·laboració de Serveis Generals, del Servei d’Informàtica i de l’oficina que gestiona el programari SAP”. La Dra. Borràs també explica que “les unitats d’hemodiàlisi de la resta d’hospitals de l’ICS treballaran amb el mateix sistema informàtic i això permetrà compartir dades per millorar la gestió clínica i realitzar estudis clínics”.