La formació dels residents (MIR) en al·lergologia “ha evolucionat molt amb les noves tecnologies, el diagnòstic molecular i altres tècniques com la simulació clínica”.
L’equip d’al·lergologia de Joan XXIII és referent a la província en tècniques com la repicada controlada amb himenòpters a l’Hospital i la immunoteràpia oral amb aliments.
La Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha organitzat per a avui, divendres 1 de març, una jornada per celebrar el 25è aniversari de la formació especialitzada en al·lergologia. La jornada, inaugurada per la cap de la Secció d’Al·lergologia, la Dra. Vanessa Gázquez, el cap d’estudis de formació de l’Hospital, el Dr. Cristóbal Añez, i la directora mèdica de l’Hospital Joan XXIII, Dra. Ione Montalvo, ha reunit pràcticament totes les generacions de residents des de l’any 1999. Els primers residents han parlat de com van ser aquells inicis, mentre que les residents més joves han explicat anècdotes viscudes i casos curiosos. A més, l’al·lergòleg i tutor dels residents de l’Hospital, el Dr. Gaspar Dalmau —que és especialista en instrucció de simulació clínica— ha fet un repàs del present i el futur de l’especialitat. També hi ha participat el president de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, el Dr. Joan Bartra.
La metgessa Vanessa Gázquez ha explicat que “la formació de residents d’al·lergologia a Joan XXIII es caracteritza per ser integral i completa, ja que comprèn tots els camps de l’especialitat: respiratori, cutani, farmacèutic, alimentari, anafilàctic, d’himenòpters, etc.” L’equip d’al·lergologia de Joan XXIII és referent a la província en tècniques com la repicada controlada amb himenòpters, la immunoteràpia oral amb aliments i també en asma greu. El cap d’estudis, Cristóbal Añez, afirma que “actualment, la formació del MIR en al·lergologia ha evolucionat molt, ja que s’han introduït les noves tecnologies, el diagnòstic molecular i altres tècniques com la simulació clínica, que faciliten molt la formació”. El programa formatiu dels residents d’al·lergologia preveu fer rotacions per altres especialitats de l’Hospital com: Pediatria, Pneumologia, Medicina Interna, Otorrinolaringologia, Aparell Digestiu, Dermatologia i Immunologia.
La Secció d’Al·lergologia de l’Hospital Joan XXIII
La Unitat d’Al·lergologia es va fundar l’any 1985, com una unitat dependent del Servei de Medicina Interna. En aquell moment, la cap de la Unitat era la Dra. Pilar García Ortega (1985-2001). L’any 1995 va arribar el primer resident d’al·lergologia (1995-1999) i, des d’aleshores, ha tingut un resident cada any. Durant molts anys, només hi ha hagut tres places de residència d’al·lergologia a Catalunya: una a l’Hospital Joan XXIII i dos a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona.
Amb la coordinació del Dr. Pere Gaig (2001-2021), aquella unitat es va transformar en secció, i va passar a dependre directament de la Direcció de l’Hospital Joan XXIII.