Els equips d’atenció primària duen a terme activitats i accions orientades a conscienciar la població sobre la importància de no fumar.

Els equips d’atenció primària de l’ICS Camp de Tarragona han fet, durant tota la Setmana Mundial sense Fum, un seguit d’activitats amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se en el consum de tabac o d’abandonar-lo.

Al CAP Horts de Miró, les referents de la consulta de tabac, la metgessa Anna Torres i la infermera Noelia Estévez, han dut a terme una intervenció grupal. A l’Equip Sant Pere i Sant Pau s’ha instal·lat una taula amb informació per a pacients i també s’ha projectat contingut audiovisual a les pantalles del centre. Al CAP Borges del Camp es va fer recollida de burilles de cigarreta a l’entorn del Parc de l’1 d’Octubre, per conscienciar de l’impacte al medi natural d’aquesta deixalla. També es va fer a Cornudella.

A Falset, l’equip sanitari, juntament amb l’associació cultural La Carinyena, ha iniciat una cadena per arribar a altres pobles amb l’objectiu de difondre el lema de la Setmana sense Fum ‘Conrea aliments, no tabac’ i conscienciar les persones que fumen perquè busquin ajuda per iniciar el procés de deshabituació. A més, en el marc del programa Fem Salut de Ràdio Falset, s’ha abordat el tema de la deshabituació tabàquica des del vessant grupal i individual amb les infermeres de l’equip, Anna Tost i Carme Giner, i amb integrants de teràpia grupal. A més, demà divendres 2 de juny, amb la col·laboració de l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Priorat, es participarà en la carpa per fer activitats de promoció i prevenció sobre l’inici en l’hàbit tabàquic en edats primerenques.

El CAP Sant Pere de Reus ha commemorat la Setmana Mundial sense Fum organitzant un joc d’escapada “Em falta l’aire!” per conscienciar sobre els efectes nocius del tabac. També ha exposat dues taules amb informació sobre com afecta el tabac a la nostra salut, recursos per deixar de fumar, tests de Fagerström i Richmond per conèixer el grau de dependència del tabac i la motivació per deixar-lo. A més, s’han fet cooximetries per mesurar els nivells de monòxid de carboni a l’aire espirat i s’ha donat informació per participar a les sessions per deixar de fumar. A banda, hi han col·laborat dos grups de 2n d’ESO de l’INS Baix Camp amb dibuixos de la cartellera divulgativa, que estaran exposats al Museus Salvador Vilaseca de Reus durant dues setmanes.

Al CAP Tàrraco s’han convidat els usuaris a expressar les seves opinions al voltant de dues preguntes: “Per què cal deixar el tabac?? i “Què guanyo si deixo de fumar?”. S’han recollit més de 150 missatges diferents en notes adhesives de colors plens de bones intencions. Entre els missatges hi ha motius com: “Per respirar millor”, “Per tenir millor qualitat de vida”, “Deixar de fumar em va salvar la vida”, “Per viure més anys”, “Per guanyar en salut”, “Amb l’estalvi d’un any vaig poder pagar un viatge per Europa” o “Per no tenir tos”.

L’Equip del Morell amb el lema Millor el moviment que no el fum o el vapeig”, ha organitzat tallers de dibuix per a infants i les seves famílies per apropar el programa “Infància sense fum”. També s’han col·locat estands informatius i s’han fet enquestes a la població sobre dependència a la nicotina i sobre motivació envers la deshabituació tabàquica. A més, les infermeres referents de Salut Comunitària i Benestar Emocional han fet una xerrada sobre motivació per deixar de fumar.

El Centre Penitenciari Mas d’Enric també s’ha adherit, un any més, a la celebració de la Setmana Sense Fum. En col·laboració entre els serveis mèdics del centre, l’àrea socioeducativa i esportiva, juntament amb tallers artístics, s’ha dissenyat una gimcana on riure i passar-ho bé fent esport han estat els objectius principals. Aquest any, a la gimcana ha participat Lena Reisloh, subdirectora de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Lozano, gerent de la Societat de Medicina Familiar i Comunitària, Guadalupe Ortega, coordinadora del programa Atenció primària sense fum, i Ana Cristina Osanz, coordinadora de Promoció i Salut Comunitària al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A Mas d’Enric també s’ha organitzat un partit de futbol de fumadors contra no fumadors, amb mesures de carboximetria abans i després de les activitats. En l’organització de les activitats hi ha participat la monitora d’arts plàstiques del centre, Olga, l’educadora social, Horten, la tècnica d’esports, Júlia, i l’infermer referent del programa del tabac, Roger.

A l’EAP de Valls s’ha posat una carpa per donar informació sobre motius per deixar de fumar i com aconseguir-ho, entre d’altres. També s’han fet xerrades a l’Institut i s’ha col·laborat en el programa “A la Salut” de Ràdio Ciutat de Valls, on el grup de Salut Comunitària ha explicat la importància de conscienciar la població per deixar de fumar. A més, s’ha posat una taula informativa al CAP Dr. Sarró de Valls.

La Setmana Sense Fum és una iniciativa originària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària, que coordina el programa Atenció primària sense fum a Catalunya, en el context de Suma Salut (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT), i s’organitza amb diverses entitats i organitzacions relacionades amb la campanya.