Els nous dispositius compten amb intel·ligència artificial i maquinària robotitzada que permetrà fer més diagnòstics, més precisos i en menor temps.

Amb els nous equipaments, la Regió Sanitària Camp de Tarragona disposa actualment de 49 aparells gestionats per l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI), al servei d’unes 800.000 persones.

L’Hospital Universitari Joan XXIII ha incorporat tres nous equipaments, que reforcen l’aposta tecnològica de l’entitat. Es tracta d’un SPECT/TC, una sala de rajos X digital robotitzada i un equip de tomografia computada (TC). El projecte amb finançament coordinat entre l’ICS i l’IDI ha suposat una inversió conjunta de 343.467,34 € amb IVA en els treballs de reforma i condicionament de les instal·lacions de l’SPECT-TC i el TC. Aquesta inversió és complementària a l’adquisició dels nous equipaments, que ha tingut un cost d’1.524.927,53 € amb IVA i completen la inversió en el diagnòstic per la imatge que s’ha dut a terme a la Regió Sanitària Camp de Tarragona en els darrers anys.

La doctora Marta Milà, cap de l’àrea de Medicina Nuclear de l’IDI Tarragona, destaca que el disseny de les instal·lacions s’ha fet en col·laboració amb diversos professionals i procurant el màxim confort per a les persones ateses. Per això, ara els espais incorporen grans imatges de paisatges naturals i una il·luminació regulable en color i intensitat, creant un clima de tranquil·litat i serenor per disminuir l’angoixa que sovint acompanya les persones que es fan aquestes exploracions.

Equips d’alta tecnologia

L’SPECT/TC és un equipament de tecnologia avançada, el primer d’aquesta generació instal·lat a les comarques tarragonines, que inclou una gammacàmera amb un tomògraf computat de 16 talls i nous programaris d’intel·ligència artificial. Aquesta tecnologia s’aplica principalment a estudis ossis, cardíacs, oncològics i cerebrals, a tècniques de cirurgia radioguiada i a l’estudi de patologies pediàtriques.

En Francesc Xavier Ramon, responsable de Suport Tecnològic i Recursos de l’IDI Tarragona, explica que a la nova sala de radiologia digital robotitzada d’última generació s’hi podran fer estudis radiogràfics de gran precisió, amb rapidesa i mínima dosi de radiació.

L’últim dels nous dispositius és un equip de tomografia computada d’altes prestacions, que incorpora elements d’intel·ligència artificial, com el Deep Learning, amb l’objectiu d’aconseguir una reducció de la dosi de radiació a la persona atesa de fins a un 80% i una millora en la qualitat d’imatge.

La doctora Patricia Herrera, directora clínica territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l’IDI Tarragona, detalla que l’equip també disposa de posicionament automàtic de la persona, un sistema de guia per a procediments intervencionistes i la possibilitat de fer estudis de perfusió cranial de 8 cm de longitud, de gran vàlua per als pacients amb ictus cerebral. Assenyala que es preveu que l’activitat mensual d’aquest equip sigui d’unes 1.200 exploracions.

Finançament europeu

Tant l’SPECT/TC com el TC han estat adquirits amb finançament procedent de fons europeus dins del Pla INVEAT d’alta tecnologia. L’equipament de radiologia digital robotitzada s’ha finançat amb el Programa de suport a la renovació tecnològica (PERT). Tots ells s’afegeixen a l’equip de ressonància magnètica i de tomografia computada que es van actualitzar l’any 2020 i completen un procés de modernització de l’equipament d’alta tecnologia dedicat al diagnòstic per la imatge.

Actualment, a l’IDI Tarragona es fan més de 26.000 proves de TC a l’any, 128.000 de radiologia convencional i més de 3.000 de medicina nuclear gammagràfica. Es dona servei a una població de quasi 800.000 habitants de 130 municipis.