Un diagnòstic ecogràfic en l’àmbit de l’atenció primària redueix en un 52% les derivacions als serveis de radiologia.

Des d’ahir dijous 13 de juny, avui divendres 14 i demà dissabte 15, l’Àrea de Gestió del Coneixement del Parc Sanitari Joan XXIII de Tarragona acull a uns 250 professionals de l’atenció primària que participen en el I Congrés d’Ecografia Clínica a l’Atenció Primària: Puja a l’ona Eco-AP. L’objectiu és que actualitzin els coneixements i les competències entorn de l’ecografia.

Durant els tres dies de treball, es fan tres taules de debat sobre: “Desmitificant l’ecografia i posant límits a l’ecografia en Atenció Primària”, “Buscant solucions adaptades al pacient amb l’ecografia clínica” i “El futur de la IA i el diagnòstic per la imatge. Simuladors”. A més, tallers sindròmics basats en casos clínics, de genoll, de tiroides, de cor, de pulmons, de fetge, etc., i el treball del diagnòstic diferencial on l’ecografia sigui determinant.

La presidenta del Congrés i especialista de medicina familiar i comunitària, Dra. Yolanda Ortega, ha explicat que “els ecògrafs a les consultes de l’Atenció Primària han de ser per nosaltres una eina com en el seu moment va ser el fonendoscopi. L’ecògraf ens permet exploracions orientades al diagnòstic dels problemes de salut més prevalent. De fet, moltes són les patologies que veiem en les consultes del primer nivell assistencial i que són susceptibles de ser valorades mitjançant un ecògraf: massa abdominal palpable, sospita de líquid lliure com ascites o vessament pleural, còlic biliar, alteració significativa de les proves hepàtiques, còlic nefrític, síndrome prostàtic, estudi de les infeccions urinàries de repetició en l’adult, valoració de masses de parts toves, valoració d’espatlla dolorosa o estudi tiroidal, entre d’altres.”

  

El coordinador de Formació de l’ICS Camp de Tarragona, membre del comitè organitzador del congrés i també metge de família, Dr. Francisco Martín, afegeix que “L’ús de l’ecògraf augmenta la seguretat en la presa de decisions reduint la incertesa clínica i permet indicar millor la derivació per visita o exploracions complementàries”. En aquest sentit, la Dra. Ortega remarca que “disposar d’ecògrafs a les consultes d’AP possibilita que aquest nivell assistencial tingui una major capacitat de resolució, disminueix la incertesa i, per tant, suposa un increment de la satisfacció dels usuaris, que eviten desplaçaments i tenen les proves diagnòstiques més accessibles”.

Des del grup EcoApp de la CAMFiC, a més, destaquen que “la concordança diagnòstica entre les ecografies realitzades per un metge de família i repetides posteriorment per un radiòleg, és molt elevada, arribant al 90%, per exemple en ecografia abdominal”. Un exemple d’això és el que es fa al CAP de Salou on el 100% de les ecografies abdominals es fan a la consulta d’atenció primària, de fet, anualment es fan més de 600 ecografies d’aquest tipus.