Otorrinolaringologia
El Servei d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (ORL-CCC) de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona proporciona atenció mèdica i quirúrgica a pacients de tots els grups eteris amb patologies benignes i malignes en les àrees d’oïda i base de crani lateral; nas, sins paranasals i base de crani anterior; faringe, laringe i regió cervicofacial.
Els metges del Servei, especialistes i residents en formació, es dediquen a la cura i al tractament dels pacients ingressats i dels que es visiten en els diferents gabinets de consultes externes. Cada metge, depenent de la unitat de tractament, s’encarrega de forma personalitzada de l’atenció del malalt des de la rebuda a la consulta externa, el diagnòstic i fins a la valoració dels resultats en el tractament.
Treballem en contacte directe i en col·laboració amb el personal d’infermeria i auxiliar, a més de logopedes, foniatres i audioprotetistes, per una cobertura en les diferents proves diagnòstiques (de l’audició, veu, funció nasal, funció vocal i equilibri), com també en el tractament específic.
Donada la complexitat de l’activitat, és habitual sol·licitar col·laboració mèdica a diferents especialitats de l’Hospital per una atenció integral del malalt. També participa activament en la docència d’estudiants de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili i amb l’Institut d’Investigació Pere Virgili.
L’estructura del servei es divideix en tres seccions de coneixement: Rinologia, otologia i laringologia-cap i coll), de manera que millora la capacitació de solució de les patologies de cada àrea de manera específica. A més, centra l’activitat en les àrees d’assistència, docència i investigació.
En aquestes i altres àrees es dona cobertura a tots els camps de l’especialitat, afavorint l’atenció al pacient i facilitant la formació dels metges i residents. A més a més, per millorar l’assistència mèdica, és una norma del Servei aplicar la innovació terapèutica en el treball diari assistencial i d’investigació.
El Servei desenvolupa la seva activitat assistencial a Hospitalització, Cirurgia Major Ambulatòria, Quiròfans locals, Consultes Externes, Hospital Pius de Valls i CAP Torreforta.
Cartera de serveis
Secció d’otologia, vertigen i ORL infantil:
- Microcirurgia d’oïda externa i mitjana.
- Implants auditius osteointegrats.
- Cirurgia de tumors de base de crani lateral.
- Cirurgia de la trompa d’Eustaqui o tubàrica.
- Cirurgia de l’àrea ORL infantil.
- Audiologia.
- Microostoscopia.
- Fibroendoscòpia flexible.
- Audiometria tonal i verbal de l’adult i l’infantil major de cinc anys.
- Impedanciometria.
- Vestibular: vHIT, proves calòriques.
- Programació de VEMPs, ECOG, PEATC,OEA i rehabilitació ventricular.
Secció de laringe i patologia de cap i coll:
- Cirurgia de patologia benigna i oncològica de la regió cèrvico-facial i glàndules salivals.
- Cirurgia reconstructiva.
- Microcirurgia transoral amb làser CO2-
- Cirurgia robòtica transoral (DaVinci).
- Cirurgia funcional laríngia.
- Estroboscòpia (foniatra).
- Fibroendoscòpia flexible.
- Programació de proves d’imatge: TAC, RMN, PET-TC, Ecografia i Eco-PAAF.
Secció de rinologia, patologia de la son i hipoòsmia:
- Cirurgia de dors, envà nasal i cornets.
- Cirurgia endoscòpica nasosinusal avançada (CENSA).
- Cirurgia de base de crani anterior (hipofisiària).
- Cirurgia de l’aparell lacrimal (dacriocistorrinostomia).
- Cirurgia de la son en cavitat oral.
- Videosomnoscopia o endoscòpia sota somni induït.
- Rinometria acústica.
- Fibroendoscòpia flexible.
- Programació de Polisomnografia, Prick-test.
- Olfactometria.
Cap de Servei: Enric Figuerola Massana.
Tutor docent: Joan Carles Flores Martín.
Supervisora d’Infermeria: Maria Figueras Margalef.
Docència de pregrau
Participació en l’ensenyament de pregrau de la URV, impartint l’assignatura Otorrinolaringologia als estudiants de 3r any de carrera. Així mateix, assistència de pràctiques presencials en el Servei.
Docència de postgrau
Formació de postgrau MIR de les especialitats d’Otorrinolaringologia, Medicina de família i comunitària i Al·lergologia.
El Servei disposa de quatre residents d’ORL, un per any formatiu, i té una plaça anual acreditada pel Ministeri de Sanitat.
En l’àmbit local, el Servei fa cursos de Formació Continuada per a metges i personal d’Infermeria del mateix centre, Atenció Primària i hospitals comarcals.
El Servei d’ORL-CCC té diferents línies d’investigació clínica obertes en cada secció. Els professionals del servei participen anualment en les diferents activitats i congressos que realitzen diferents societats otorrinolaringològiques a nivell nacional i internacional. És en aquestes reunions on el Servei presenta comunicacions i pòsters divulgant la seva activitat científica i investigadora. Gran part dels seus professionals han realitzat o estan realitzant una tesi doctoral. També el servei participa activament amb l’Institut d’investigació sanitària Pere Virgili de la URV.
- Grup propi emergent “Grup de Recerca ROCCIRC, Grup de recerca en oncologia de cap i coll” que desenvolupa la seva activitat a l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), format per l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII, i la Universitat Rovira i Virgili. Coordinat pel Dr. Enric Figuerola.
- Grup de recerca de malalties otorrinolaringològiques. Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII. Coordinat pel Dr. Enric Figuerola.
- Col·laboració amb el Grup de Recerca: “EPIVAC- Grup de recerca consolidat per l’AGAUR de la Generalitat de Catalunya”.
- Projecte: Epidemiologia i vacunes durant el període 2014- 2016. Investigador principal: A.Vila.
- Conveni Col·laboració amb centres nacionals i estrangers per a la recerca (Sant Pau, Laussane…)