La cirurgia, amb sistema guiat per ordinador, ha mostrat la tècnica d’alineació cinemàtica navegada.

És una tècnica personalitzada en l’artroplàstia total de genoll amb l’objectiu final d’obtenir l’alineació de l’extremitat i la línia articular.

Hi col·laboren la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Exactech Medical Education.

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII, que dirigeix el Dr. Carles Esteve, ha dut a terme una sessió de formació en directe de cirurgia de genoll adreçada a especialistes, aquest dijous 30 de novembre. L’alineació cinemàtica navegada és una tècnica d’última generació que permet, en les artroplàsties totals de genoll (pròtesis de genoll), aconseguir una alineació de l’extremitat i la línia articular. L’expert de l’Hospital Sant Joan Despí Moisés Broggi, el Dr. David Mateu, ha dirigit la cirurgia.

L’artroplàstia total de genoll és un dels procediments més freqüents en cirurgia reconstructiva osteoarticular. És una tècnica habitual considerada com una de les actuacions sanitàries amb millor relació entre cost i eficiència. Es duu a terme en pacients amb artrosi de genoll. La causa és el desgast del cartílag, que produeix dolor intens, rigidesa, pèrdua de moviment del genoll, deformitat i coixesa. La pèrdua de cartílag redueix l’espai entre fèmur, tíbia i ròtula, que evidencia un pinçament articular a les radiografies. La cirurgia de reemplaçament de genoll restaura una superfície articular llisa substituint les superfícies desgastades per implants.

L’objectiu del reemplaçament total de genoll és millorar la funció del pacient per a la vida diària. La dificultat per caminar distàncies curtes, anar de compres, pujar i baixar escales, entrar i sortir del cotxe i tenir una vida activa són motius per valorar el benefici de la cirurgia protètica de genoll.

No obstant això, un percentatge elevat de pacients, al voltant del 20 %, continuen amb dolor i altres molèsties inespecífiques al genoll després de la cirurgia. El Dr. Carles Esteve afirma que “una revisió sistemàtica recent ha demostrat que, tot i que el 71 % dels pacients presenten una millora significativa, només el 22 % manifesten el seu resultat com a excel·lent”. Són nombrosos els estudis dissenyats per relacionar els mals resultats amb diferents variables: elevades expectatives dels pacients, menor edat i més gran demanda física, deficient informació preoperatòria, etc. “Un factor determinant en el resultat final és la mateixa geometria i funció del genoll”, afegeix l’especialista. Determinats factors supeditats directament a la cirurgia, com la inestabilitat residual, la mala alineació o el deficient balanç lligamentós, són considerats determinants per al mal resultat final.

Avantatges de l’alineació cinemàtica navegada

Actualment, existeixen implants d’última generació, tecnologia navegada i robòtica per aconseguir una tècnica d’excel·lència. En la cerca de solucions per millorar els resultats, s’han utilitzat noves tecnologies per a l’assistència a la instrumentació i la implantació, la millora del balanç lligamentós i nous conceptes d’alineació amb requisits cinemàtics.

L’alineació cinemàtica mesura i calibra les reseccions òssies, les registra i verifica per seguir un arbre de decisió amb l’objectiu de restablir les línies articulars preartròsiques i conservar la funció articular als tres eixos cinemàtics del genoll, amb la mínima actuació sobre les estructures lligamentoses. És una tècnica personalitzada en l’artroplàstia total de genoll, amb l’objectiu final d’obtenir l’alineació de l’extremitat i la línia articular. És a dir, “implantem la pròtesi en la posició adequada per restablir l’anatomia original de l’articulació, abans del desgast articular, i preservem les parts toves per aconseguir una articulació estable i amb la mínima afectació muscular i tendinosa”, aclareix Carles Esteve.