UCI Neonatal
La Unitat de Cures Intensives (UCI) Neonatal de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona atén tota la patologia neonatal clínica i quirúrgica, menys la cardiocirurgià i la neurocirurgia. Es tracta d’una Unitat Neonatal d’alta complexitat de nivell III que forma part del Servei de Pediatria de l’Hospital. Compta amb vuit bressols de cures intensives neonatals i deu d’intermedis i disposa de ventilació d’alta freqüència, òxid nítric, hipotèrmia, etc.
Cap de secció de crítics pediàtrics: Mar Albújar Font.
Supervisora d’Infermeria: Elena Mateo Zapata.
Tutores docents: Mar Albújar Font, Pedro Gómez González i Ester Parada Ricart.
Informació per a les famílies
Acollida
La Unitat de Cures Intensives Neonatals (UCIN) està ubicada a la 4a planta de l’edifici C, dins l’àrea de Pediatria. S’hi atenen els nounats que necessiten cures especials o intensives.
L’atenció que reben els nadons segueix el Model de Cures Centrades en el Desenvolupament i la Família que, a més d’una sèrie de mesures ambientals i de confort, pretén integrar la família en les cures que reben els seus fills.
L’equip professional que té cura dels nadons treballa per oferir-vos una atenció individualitzada i de qualitat que garanteixi aquestes cures tan específiques.
Espai físic i estructura de la Unitat
Unitat de Cures Intensives
Disposem de tres boxs on ingressen els nadons que necessiten tractaments complexos i cures específiques continuades.
Unitat de Cures Intermèdies
Hi ingressen els nadons en situació més estable i que no requereixen tractaments tan complexos. L’estada en aquesta Unitat acostuma a ser el pas previ per marxar cap a casa.
A vegades, alguns pacients necessiten estar aïllats. Si es dona el cas, els professionals us indicaran les mesures específiques que haureu de prendre (bata, guants, mascareta, etc.).
Zona del rentamans
Per accedir a la UCIN cal que us renteu les mans abans d’entrar. Teniu una zona específica per fer-ho al costat de la porta.
Espai Famílies
És un espai compartit amb altres familiars dels infants ingressats a la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques (UCIP). Disposeu de mobiliari i equipament on desar i escalfar els vostres aliments, begudes, etc. Us agrairem que identifiqueu amb el nom de l’infant tot el que hi deixeu. Us demanem un comportament cívic i responsable amb l’espai i les pertinences de les altres famílies.
Els lavabos són al passadís que comunica amb la planta de maternitat.
Qui atendrà el vostre nadó
Durant l’ingrés, el vostre nadó serà atès per un equip multidisciplinari de professionals i per estudiants en període de formació, atès que l’Hospital Joan XXIII és un hospital universitari. Tots aniran degudament identificats.
En l’atenció sanitària diària, hi participa el personal mèdic i d’infermeria de l’àrea de Pediatria, però, segons l’estat del vostre fill, hi intervindran professionals d’altres especialitats.
La cap del Servei i la supervisora d’Infermeria són les responsables de coordinar el correcte funcionament de la Unitat.
Normes bàsiques d’entrada a la Unitat
- Cal prevenir situacions que puguin agreujar l’estat de salut del vostre nadó o afavorir l’aparició de complicacions, com les infeccions. Per això, és imprescindible que abans d’entrar us tragueu el rellotge, anells, braçalets, etc., i us renteu molt bé les mans amb aigua i sabó, a la zona del rentamans. És important que mentre es faci l’extracció de llet o el pell amb pell, no manipuleu el telèfon, per la quantitat de gèrmens que conté.
- Un cop dins la Unitat, abans de tocar el vostre nadó, us heu de rentar les mans amb la solució hidroalcohòlica que trobareu al bressol o a la incubadora. Quan sortiu de la Unitat, haureu de tornar-ho a fer.
- Durant l’estada, us agrairem que ens ajudeu a mantenir un ambient tranquil: tingueu cura del to de veu al parlar, eviteu els cops i poseu els telèfons mòbils en vibració o silenci. Penseu que el descans és un factor molt important en l’evolució dels nadons ingressats. Si rebeu trucades, si us plau, sortiu fora de la Unitat per parlar.
- Podeu fer fotografies sense flaix i filmar el vostre nadó, però no esteu autoritzats a fer-ne als altres infants, a les instal·lacions de la Unitat ni als professionals.
- Si algun dels familiars presenta un procés infecciós, us agrairem que ens ho feu saber per prendre les mesures adients que minimitzin el risc de contagi per al nadó.
- Dins la Unitat no es pot menjar, però sí beure aigua.
- Si voleu, podeu portar algun coixí per estar més còmodes, ja que passareu molta estona asseguts. Podeu desar les vostres pertinences als armariets que hi ha darrere la incubadora o bressol del vostre fill. No deixeu objectes de valor.
- Està totalment prohibit tocar els aparells. No està permès aturar les alarmes, tocar els monitors, les bombes d’infusió, els ordinadors, etc. Els professionals us aclariran qualsevol dubte que tingueu.
- Per poder accedir a l’Hospital se us facilitarà un codi QR en el moment de l’ingrés, associat al règim de visites vigent a la UCIN.
Procediments assistencials
Quan es dugui a terme algun procediment assistencial, en consens amb l’equip de professionals, els progenitors o cuidadors principals podran ser-hi presents, si així ho desitgen.
Horari de visites
Horari de visites del nucli familiar
L’entrada del nucli familiar (progenitors o cuidadors principals) és lliure les 24 hores del dia.
En una família monoparental, el progenitor designarà un altre familiar per acompanyar-lo. En el cas de dos progenitors, si a un d’ells li és impossible ser al costat del seu fill, l’altre designarà un familiar (sempre el mateix) que el substitueixi.
Horari per a la resta de visites
Per als germans i resta de visites, l’horari és de 13 a 14 hores i de 19 a 20 hores. Podran coincidir fins a un màxim de tres persones per a cada família. Durant aquesta franja horària no es podran intercanviar les visites i sempre hi haurà d’haver, com a mínim, un dels dos cuidadors principals.
Les visites s’abstindran de demanar informació sobre l’evolució clínica i respectaran la intimitat dels altres pacients i famílies.
Si algun familiar té un procés infecciós, per a la seguretat dels nadons, es desaconsella la seva entrada a la Unitat.
En cas d’urgència o segons les necessitats assistencials, la prioritat és atendre els nadons. Per tant, en aquests casos, s’haurà d’interrompre les visites o modificar-ne l’horari.
Informació mèdica i d’infermeria
La informació mèdica sobre l’evolució del nadó es donarà als progenitors/cuidadors principals els dies feiners, durant el matí. Els caps de setmana i festius, només s’informarà si s’han produït canvis significatius del seu estat o en cas d’ingrés.
Tot i que rebreu la informació de manera presencial, si teniu la necessitat de contactar amb la Unitat, podeu fer-ho mitjançant els números de telèfon següents:
- Centraleta de l’Hospital Universitari Joan XXIII: 977 29 58 00
- Boxs 1 i 2 de cures intensives: extensió 1450
- Box 3 de cures intensives i box de cures intermèdies: extensió 1455
El personal d’infermeria, que té cura del vostre nadó les 24 hores del dia, us atendrà en tot el que pugui.
Excepte en casos concrets, cap altre familiar està autoritzat a rebre informació. Els progenitors/cuidadors principals seran els encarregats de transmetre la informació a la resta de la família.
El dia a dia del nadó a la Unitat
Som una unitat oberta i això vol dir que, a més de poder acompanyar el vostre nadó sempre que ho desitgeu, podeu donar-li suport i participar en les cures sempre que el seu estat ho permeti. L’equip assistencial us orientarà i us explicarà com fer-ho.
Us convidem a personalitzar l’entorn del vostre nadó, per exemple, amb un cartell amb el seu nom, un dudú o qualsevol altre element que us agradi. Si ho desitgeu, podeu portar una capsa decorada, de 40 cm com a màxim, amb la seva robeta. El personal us aconsellarà quines peces són més adients i us les retornarà quan estiguin brutes perquè les renteu.
Si el vostre nadó és a cures intermèdies, podreu portar un paquet de tovalloletes humides i una capsa de mocadors.
Un dels primers contactes que podreu tenir amb el vostre nadó, depenent de la seva estabilitat clínica, és el contacte pell amb pell, mitjançant el Mètode Cangur.
Mètode Cangur
L’any 1994, l’Hospital Joan XXIII va ser el primer centre sanitari espanyol que va incorporar el Mètode Cangur a les cures dels pacients hospitalitzats a la UCIN. Atesa la importància dels seus beneficis, se us oferirà aquest contacte físic tan aviat com sigui possible.
L’equip d’infermeria us mostrarà la millor manera de fer-ho per tal de respectar els períodes de son de l’infant, ja que el descans és un factor clau en la seva evolució.
Cures del nadó
L’horari habitual de les preses és cada tres hores (8.30 h, 11.30 h, 14.30 h, etc.), tot i que pot variar segons les necessitats de cada pacient. Us animem a col·laborar en l’alimentació del vostre fill, sigui amb lactància materna o amb biberó. Alimentar-lo requereix un procés previ d’aprenentatge; com més vegades ho pugueu fer durant l’estada a l’hospital, més segurs us sentireu en el moment de rebre l’alta.
Si la situació clínica obliga a retardar l’inici de la lactància, proporcionarem un tirallet a la mare, mentre estigui ingressada, que estimularà la producció de llet i ajudarà a extreure-se-la. D’aquesta manera, mare i fill podreu beneficiar-vos de tot el que comporta l’alletament matern.
Comptareu amb el suport de personal expert que us aconsellarà i ajudarà en tot el que necessiteu. De vegades, els infants s’han d’alimentar amb llet de mares donants. Si fos el vostre cas, se us informaria i demanaria consentiment per fer-ho d’aquesta manera. En cas que vulgueu ser donant de llet materna, no dubteu a comunicar-nos-ho.
També podreu participar en el canvi de bolquers i el control de la temperatura, entre altres cures, quan l’estat del vostre nadó ho permeti. A més, quan arribi el moment, també se us ensenyarà com podreu banyar i fer massatges al vostre nadó.
L’espai de què disposa la Unitat és limitat i es distribueix segons els requisits assistencials. Això fa que, en determinades circumstàncies, s’hagin de canviar els pacients de lloc i, fins i tot, traslladar-los d’un box a un altre.
Durant l’estada a la Unitat, si ho desitgeu, us podrà visitar l’equip de psicologia clínica.
Tràmits administratius
L’ingrés s’ha de formalitzar amb la signatura del consentiment d’ingrés, a la Unitat d’Admissions, a la planta baixa de l’Hospital. L’horari d’atenció al públic és de 8 a 19 hores. Fora d’aquest horari, el tràmit s’haurà de fer a Admissions d’Urgències.
Si el vostre nadó ha nascut a l’Hospital Joan XXIII, en el moment de fer l’ingrés els professionals administratius tramitaran la sol·licitud de la targeta sanitària, que us arribarà per correu ordinari al domicili que hàgiu facilitat.
En la majoria dels casos, la inscripció al Registre Civil de Tarragona es pot fer al mateix Hospital, a la secretaria de la planta de maternitat.
Per altres tràmits us podeu dirigir la Unitat d’Atenció a la Ciutadania, situada a la planta baixa de l’Hospital.
Recursos d’interès
Grup de pares. A la xarxa social Facebook trobareu el grup ‘Pares de la UCIN de Joan XXIII’. És un grup privat on els pares dels nens que han ingressat a la Unitat troben suport i comparteixen experiències. Per unir-vos al grup, només cal que ens ho feu saber o escanegeu el codi QR.
Som Prematurs. Associació de pares de nens prematurs de Catalunya. La Sra. Sandra Gesalí, que n’és la delegada, visita la Unitat un cop a la setmana. www.somprematurs.cat. Telèfon de contacte: 685 41 74 57.
Dits Petits. Servei fotogràfic gratuït per a nens ingressats a les unitats de neonatologia dels hospitals de l’ICS. www.ditspetits.org. Durant la vostra estada us n’informarem. Venen a la Unitat els dijous al matí.
En família. Escrit per pediatres, pensat per a famílies. http://enfamilia.aeped.es/
Associació de pares de nens prematurs. http://www.aprem-e.org
Do de pit. Associació de suport a la lactància materna de Tarragona. Es reuneixen cada divendres, a les 18 hores, al CAP Rambla Nova. http://www.dodepit.org/do_de_pit_contacta.htm
e.lactancia. Hi trobareu informació sobre fàrmacs, fitoteràpia, malalties maternes i neonatals i com afecten l’alletament matern. http://e-lactancia.org
Lact app. App gratuïta per a mòbils que tracta temes relacionats amb la lactància materna. http://www.lactapp.es/
Ministerio de Sanidad, Asuntos Sociales e Igualdad. http://www.mscbs.gob.es/
Generalitat de Catalunya. http://web.gencat.cat/es/tramits/que-cal-fer-si/neix-un-fill