La Urologia és una especialitat medicoquirúrgica que s’ocupa de l’estudi, diagnòstic i tractament de les malalties de l’aparell urinari i retroperitoneu en ambdós sexes; i de l’aparell genital masculí. La relació que estableix la Urologia amb altres especialitats, que també intervenen en els sistemes, aparells i àrees anatòmiques esmentades, enriqueix l’especialitat i beneficia el pacient.
L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona és el centre de referència a la província en les patologies urològiques. Està organitzat en unitats especialitzades en les diferents patologies oncològiques, litiàsiques, reconstructives i funcionals que tenen a la seva disposició la millor tecnologia mèdica disponible actualment.
L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i el Pius Hospital de Valls tenen un conveni de col·laboració que permet que el Servei d’Urologia de l’HJ23 i el del Pius funcionin com una Unitat Funcional en tots els aspectes de la gestió clínica.
El Servei desenvolupa la seva activitat assistencial a les Consultes Externes, a l’àrea d’Hospitalització, als Quiròfans locals, Cirurgia Major Ambulatòria i als Gabinets d’Urologia.
El Servei s’organitza en unitats especialitzades que s’encarreguen del diagnòstic i tractament de:
- Patologia oncològica: del ronyó, urèter, bufeta de l’orina, uretra, pròstata, testicle i penis:
- Cirurgia robòtica (Da Vinci).
- Cirurgia laparoscòpia/oberta i amb l’ajuda de la biòpsia per fusió d’imatges (sistema Koelis) en el cas de la pròstata.
- Programa de seguiment actiu del càncer de pròstata.
- Patologia litiàsica:
- Tractament metabòlic.
- Litotrícia extracorpòria per ones de xoc.
- Làser d’última generació.
- Tractaments percutanis, endoscòpics rígids i flexibles i combinats.
- Patologia no oncològica i disfuncions miccionals:
- L’estudi i diagnòstic mitjançant l’estudi urodinàmic de les disfuncions miccionals femenines i masculines i la seva correcció mèdica/quirúrgica (incloent l’esfínter urinari, colposacropexies robòtiques i malles regulables o no).
- Tractament de la patologia benigna de la pròstata amb disponibilitat de cirurgia amb làser d’alta potència.
- Diagnòstic i tractament de la resta de patologia benigna uretral, uretral (uretroplàsties diverses, incloent amb mucosa oral) vesical i prostàtica. Tractament de la disfunció erèctil (mèdic i quirúrgic, incloent la pròtesi de penis).
Cap de Servei: Josep Segarra Tomás.
Tutora docent: Helena Ascaso Til.
Supervisora d’Infermeria: Maria Figueras Margalef.
Per l’excel·lència, a més de l’activitat assistencial, és necessària la formació i la investigació. La faceta formativa del Servei d’Urologia es divideix en pregrau, postgrau i la formació continuada dintre del propi Servei.
L’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona és una de les unitats docents de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Des de l’any 1997 el Servei d’Urologia està vinculat a la URV impartint les classes teòriques de l’assignatura d’urologia (5è curs de Medicina) i les pràctiques dels estudiants.
El Servei d’Urologia de l’HJ23 està acreditat per la comissió nacional de l’especialitat des de l’any 2009 per la formació d’un resident MIR per any. La primera incorporació es va produir al 2011 i tots els anys, menys un (topall territorial), s’han cobert les places. Actualment, el Servi té cinc metges residents, un per cada any d’especialització.
Els interessats en seguir el programa ‘Médico Especialista en Formación -MEF-, antic MIR) al Servei d’Urologia de l’HJ23 poden contactar amb el tutor de residents acreditat (hascaso.hj23.ics@gencat.cat) o amb l’actual cap de residents (viranzov.hj23.ics@gencat.cat) o venir físicament.
Les sessions clíniques són un element imprescindible de la formació continuada i del procés de comunicació i participació del Servei d’Urologia. Són imprescindibles per mantenir l’alt nivell científic i tècnic de l’equip, millorar els criteris assistencials, la seguretat dels processos i pacient i l’acreditació docent del Servei (MIR).
Sessions clíniques del Servei d’Urologia (la majoria multidisciplinàries) al 2021 i la seva periodicitat:
- Comitè urooncològic territorial (setmanal).
- Comitè sol pelvià (setmanal.
- Sessió clínica del Servei (dos per setmana).
- Sessió bibliogràfica (setmanal).
- Sessió de qualitat assistencial/mortalitat i casos complexes (setmanal).
El servei d’Urologia forma part del Grup “Mecanismes inflamatoris i síndrome metabòlic” de l´IISPV dirigit per la Dra. Matilde Rodríguez Chacón i que s’ha concretat amb una línia d’investigació sobre l’eix TWEAK/Fn14/CD163 com a possible biomarcador no invasiu en el diagnòstic/pronòstic del càncer de pròstata i la seva associació amb l’estatus metabòlic del pacient. En els pocs anys de recorregut del grup s´ha aconseguit 2 FIS, 1 patent i 6 publicacions, 2 en revistes de 1er quartil.
S’ha consolidat també la relació amb el grup de metabolòmica de la URV, dirigit pel Dr. Xavier Correig, formant part del projecte “Development of new molecular histology technologies based on imaging spectroscopy and its application to the study cancer and diabetes”, que ha rebut finançament pel Programa Estatal de I+D+i Orientada a los Retos de la Sociedad.
A partir del 2014 es recullen de manera prospectiva les dades censals, mèdiques i mostres de teixits i biològiques (3 bases de dades i 3 Col·leccions de biobanc operatives) dels pacients afectes de càncer de pròstata, transicional i renal tractats al nostre Servei. El projecte d´investigació ha estat aprovat pel CEIC i es segueixen totes les directrius marcades per aquest. El finançament és aliè a l´HJ23.