Anàlisis Clíniques2024-09-04T13:39:56+02:00

Anàlisis Clíniques

Informació per al pacient

Informació per al pacient

Habitualment els pacients no han d’acudir a l’hospital Joan XXIII per poder-se fer una analítica de sang, aquesta es pot fer en els ABS de referència de cada pacient, excepte en situacions que requereixen unes condicions d’extracció o manipulació especials. En aquests casos és possible que hàgiu d’acudir a la sala d’extraccions de l’hospital ubicada a l’hospital de dia (planta 2a, EDIFICI B).

  • Hem organitzat i programat les extraccions per tal d’evitar l’aglomeració de persones, per tant, és important que acudiu puntuals a la cita. 
  • El pacient ha de venir acompanyat d’un màxim de 2 persones 
  • Heu de validar la TISS (targeta sanitària) en el dispositiu que trobareu a les entrades de l’hospital. 
  • Heu de passar pel taulell de secretària de l’hospital de dia (adjacent a hospital de dia, planta 2a edifici B).
  • Dirigir-vos a la sala d’extraccions localitzada a l’hospital de dia. 
  • El vostre número de tiquet es visualitzarà en les pantalles de la sala d’espera quan sigui el vostre torn. 

 Trobareu més informació al següent apartat web: M’he de fer una analítica de sang

Normes de preparació i recollida de diferents tipus de mostres

  • Normes recollida de femta
    1. Femta per cultiu.
    2. Femta per paràsits.
    3. Femta per rotavirus-adenovirus.
    4. Calprotectina.
    5. Helicobacter pylori.
    6. Estudi de sang en femta.

 

Analítiques de sang

Què és i com es realitza una extracció de sang? 

Una extracció o anàlisi de sang és un procediment senzill que consisteix a recollir una petita quantitat de sang mitjançant una punció amb una agulla fina. Aquest procediment el realitza personal d’infermeria i, un cop recollida la sang, l’envien al laboratori per analitzar-la. La primera opció sempre és fer la punció al braç. Tot i així, de vegades en nadons es pot fer en altres zones. 

Com és el procediment? 

  1. Es col·loca una cinta elàstica al braç, per sobre del colze. Aquesta cinta pressiona i serveix per visualitzar millor les venes i poder triar la més adient. No s’ha de mantenir més d’un minut.  
  2. Un cop s’ha triat la vena, es neteja la zona amb cotó i alcohol.  
  3. Es punxa la vena i es treu només la quantitat de sang necessària. En algunes ocasions cal fer més d’una punxada. 
  4. Es treu la cinta elàstica del braç quan es comprova que la sang flueix i, després de treure els tubs necessaris es retira l’agulla. 
  1. Es tapa amb una tireta o un cotó la zona on s’ha fet la punxada. Serà necessari pressionar la zona durant uns minuts. 

Durant quantes hores és necessari el dejuni?  

En la majoria dels casos és necessari fer la prova sense haver ingerit aliments durant unes hores per tal de poder interpretar correctament els resultats. Pel que fa al dejuni, les franges d’edat determinen el nombre d’hores que s’ha d’estar sense ingerir aliments. Les pautes generals són les següents: 

  • 8 hores, dejuni habitual. Generalment els infants de més de tres anys es fan les extraccions en condicions de dejú de 8 hores. Això vol dir que, per a fer la prova, cal que hagin passat 8 hores des de l’últim cop que es va menjar. Els infants poden beure aigua per pal·liar la set fins al moment de l’extracció. 
  • Entre 1 i 3 anys: dejú de 3 hores. Poden prendre algun líquid (llet o suc de fruita natural) quan entre la ingesta i la prova transcorri un mínim de 3 hores. 
  • Dejú en lactants: 3 hores. En el cas dels lactants, el moment ideal per fer l’extracció és just abans que mengin, quan els nadons han estat unes 3 hores sense prendre cap aliment. 
  • No és necessari dejú: hi ha algunes proves que no requereixen estar hores sense ingerir aliments com ara les proves de genètica, alguns estudis d’al·lèrgia o controls preoperatoris, entre d’altres. 
  • Anàlisi de fàrmacs. Si es tracta d’una anàlisi dels nivells d’un determinat fàrmac, cal tenir en compte que el pacient no el prengui abans de l’extracció, ja que aquesta anàlisi es fa per saber els valors predosi. 
Go to Top